Новости

Участь у семінарі працівника, оплачена роботодавцем, та ПДФО: роз’яснює ДПС

17.01.2023
Тема:

Податківці у «свіжому» роз’ясненні в категорії 103.04 ЗІР пояснили, якщо за умовами договору запрошеною стороною та отримувачем інформаційно-консультаційних послуг є юрособа-роботодавець, інтереси якої представляє працівник, то сума, сплачена юрособою-роботодавцем за участь у семінарі (конференції), не є доходом такого працівника та об’єктом оподаткування ПДФО. Водночас, якщо запрошеною стороною та отримувачем інформаційно-консультаційних послуг є працівник, то суму, сплачену юрособою-роботодавцем за участь у семінарі (конференції) за такого працівника, слід розглядати як дохід, отриманий таким працівником у вигляді додаткового блага, який включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу та оподатковується за ставкою 18 %.

Крім того, податківці нагадали, що до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізособи не включається:

  • сума витрат роботодавця у зв’язку з підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) платника податку згідно із законом (п.п. 165.1.37 ПКУ);
  • сума, сплачена будь-якою юридичною або фізичною особою на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за здобуття освіти, за підготовку чи перепідготовку платника податку, але не вище трикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (у 2023 році — 6700,00 грн × 3 = 20100,00 грн) за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки чи перепідготовки такої фізособи (п.п. 165.1.21 ПКУ).

У разі порушення зазначених умов та в частині перевищення суми, визначеної п.п. 165.1.21 ПКУ, кошти, сплачені роботодавцем за навчання фізособи, прирівнюються до додаткового блага та оподатковуються ПДФО за ставкою 18 %.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи