Новости

Cтавки місцевих податків та зборів у 2023 році

03.01.2023
Тема:

На офіційному веб-сайті ДПС розміщено зведену інформацію про розмір та дату встановлення  на відповідних територіях ставок місцевих податків і зборів, а також про встановлені податкові пільги, які надані в електронному вигляді органами місцевого самоврядування.

Відповідно до вимог статті 12 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) сільські, селищні, міські ради та ради об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад (далі – органи місцевого самоврядування), в межах своїх повноважень приймають рішення про встановлення та податкових пільг зі сплати місцевих податків і зборів та подають їх копії до контролюючих органів за місцезнаходженням об'єктів оподаткування (в якому перебувають на обліку платники відповідних місцевих податків і зборів).

Вінницька область

Волинська область

Дніпропетровська область

Донецька область

Житомирська область

Закарпатська область

Запорізька область

Івано-Франківська область

Київська область

Кіровоградська область

Луганська область

Львівська область

Миколаївська область

Одеська область

Полтавська область

Рівненська область

Сумська область

Тернопільська область

Харківська область

Херсонська область

Хмельницька область

Черкаська область

Чернівецька область

Чернігівська область

м. Київ

З 2021 року згідно з новою редакцією підпункту 12.3.3 пункту 12.3 статті 12 Кодексу органи місцевого самоврядування до контролюючих органів надсилають не тільки копії прийнятих рішень про встановлення місцевих податків та/або зборів та про внесення змін до таких рішень, а й в електронному вигляді інформацію щодо ставок та податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів у порядку та за формою, затвердженими Кабінетом Міністрів України. Інформація надається не пізніше 25 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосовування встановлених місцевих податків та/або зборів та податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів.

Форми та Порядок надання контролюючим органам в електронному вигляді інформації щодо ставок та податкових пільг із сплати місцевих податків та/або зборів затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2020 № 1330.

На контролюючі органи покладено обов'язок складати зведену інформацію про розмір та дату встановлення ставок місцевих податків і зборів, а також про податкові пільги на відповідних територіях, на ДПС – оприлюднення такої інформації  на офіційному веб-сайті. 

Контролюючі органи не пізніше 25 серпня поточного року складають зведену інформацію про розмір та дату встановлення ставок місцевих податків та/або зборів на відповідних територіях, а також про встановлені на відповідних територіях податкові пільги та подають її в електронній формі центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику.

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, не пізніше 25 вересня поточного року оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті зведену інформацію про розмір та дату встановлення ставок місцевих податків та зборів, а також про встановлені на відповідних територіях податкові пільги.

Додаткова інформація:

Якщо в рішенні органу місцевого самоврядування про встановлення місцевих податків та/або зборів, а також податкових пільг з їх сплати не визначено термін його дії, таке рішення є чинним до прийняття нового рішення.

Звертаємо увагу, що ДПС не наділено повноваженням здійснювати контроль за своєчасністю та правильністю прийняття  органами місцевого самоврядування рішень  про встановлення місцевих податків та зборів. Тому,  для уточнення інформації щодо прийнятих рішень та встановлених ставок  податків платники податків можуть звертатися до ради, яка прийняла відповідне рішення, та на території якої знаходяться об'єкти оподаткування.

Необхідно зазначити, що у своїй діяльності органи місцевого самоврядування керуються нормами Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі – Закон № 280).

Так статтею 20 Закону № 280 визначено, що державний контроль за діяльністю органів і посадових осіб місцевого самоврядування може здійснюватися лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, і не повинен призводити до втручання органів державної влади чи їх посадових осіб у здійснення органами місцевого самоврядування наданих їм власних повноважень.

При цьому, акти ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної в місті ради, виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, прийняті в межах наданих їм повноважень, згідно з вимогами статті 73 Закону № 280, є обов'язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території.

Відповідальність органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб перед юридичними і фізичними особами передбачена статтею 77 Закону № 280.

 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи