Новости

Підтвердження статусу єдинника групи 4 у 2023 році

26.12.2022
Тема:

Контролери на офіційному сайті (tax.gov.ua «Прес-центр» «Новини») розмістили роз’яснення для сільськогосподарських товаровиробників, які мають на меті набути або підтвердити статус платника ЄП гупи 4 у 2023 році. Зокрема, податківці, посилаючись на п.п. 4 п. 291.4 ПКУ, нагадали, що сільгосптоваровиробники — це юрособи незалежно від організаційно-правової форми, в яких частка сільгосптоваровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 %.

Водночас згідно з п.п. 298.8.1 ПКУ  для переходу на спрощену систему оподаткування або з метою підтвердження статусу платника ЄП разом з податковою звітністю такі платники мають подати не пізніше 20 лютого поточного року до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва (юридичні особи).

Якщо в податковому (звітному) році частка сільгосптоваровиробництва юрособи — єдинника групи 4 становить менше ніж 75 %, за рішенням контролюючого органу згідно з п.п. 4 п. 299.10 ПКУ реєстрація платника ЄП може бути анульована.

Водночас, якщо зменшення частки сільгосптоваровиробництва відбулося у зв’язку із виникненням обставин непереборної сили в попередньому податковому (звітному) році, до платника податку згідно з абз. 2 п.п. 298.8.4 ПКУ не застосовується вимога щодо сплати податків у наступному податковому (звітному) році на загальних підставах.

Враховуючи викладене, на думку податківців, сільськогосподарському товаровиробнику, який має на меті підтвердити статус платника ЄП групи 4 у 2023 році та в якого частка власного сільгосптоваровиробництва за 2022 рік є меншою ніж 75 %, необхідно разом із податковою звітністю платника ЄП групи 4 подати копію рішення обласної ради про наявність обставин непереборної сили в регіоні, в якому такий платник здійснює свою діяльність та значиться постраждалим внаслідок проведення на його земельних ділянках бойових дій або їх тимчасової окупації збройними формуваннями російської федерації.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи