Новости

Зберігання пального: коли ліцензія не потрібна?

26.12.2022

Верховний Суд у постанові від 31.05.2022 у справі № 540/4291/201 сформулював такий правовий висновок.

Зберігання пального нерозривно пов’язане з наявністю в суб’єкта господарювання споруд, та/або обладнання, та/або ємностей, що використовуються для зберігання пального на праві власності або користування (місця зберігання пального). Наявність у суб’єкта господарювання обов’язку отримати ліцензію на право провадити діяльність зі зберігання пального, яка опосередковується придбанням і використанням суб’єктом господарювання пального для задоволення своїх виробничих потреб під час провадження його господарської діяльності (не пов’язаної з метою отримати дохід від зберігання пального як виду економічної діяльності), залежить саме від наявності в суб’єкта господарювання місця зберігання пального, яке за своїми ознаками (характеристиками) відповідає визначенню «акцизного складу» та/або «акцизного складу пересувного», незалежно від того, чи зареєстрований такий суб’єкт платником акцизного податку, розпорядником акцизного складу та/або чи є підстави для реєстрації такого місця як акцизного складу.

Отже, якщо наявне в суб’єкта господарювання місце зберігання пального відповідає ознакам, які Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI (далі — ПКУ) установлює як виняток із визначення «акцизного складу» та/або «акцизного складу пересувного», такий суб’єкт не має обов’язку отримати ліцензію на право зберігати пальне в такому місці.

Так, пп. 14.1.6 ПКУ передбачено, що паливний бак як ємність для зберігання пального безпосередньо в транспортному засобі або обладнанні чи пристрої не є акцизним складом.

Отже, зберігання пального в баку, у т. ч. під час отримання пального в бак з акцизного складу пересувного постачальника, не потребує отримання ліцензії на право зберігати пальне.

Також зверніть увагу: якщо пальне для заправлення генератора, транспортного засобу зберігається в каністрі, ємності, що використовується для зберігання пального, іншій споживчій тарі об’ємом менше ніж 5 літрів, отримувати ліцензію на право зберігати пальне на кожне місце зберігання пального не потрібно. Випадки, коли таку ліцензію не отримують, передбачені ст. 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.1995 № 481/95-ВР (див. відповідь на запитання з категорії 113.04 ЗІР2).

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи