Новости

Нові правила приватизації майна під податковою заставою та відмови від спецгрупи ЄП: підписано Закон

28.11.2022
Тема:

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів щодо приватизації державного і комунального майна, яке перебуває у податковій заставі, та забезпечення адміністрування погашення податкового боргу»  від 03.11.2022 № 2719-IX (законопроєкт від 16.09.2022 № 8045) був підписаний Президентом 21.11.2022.

Цим Законом, зокрема, запроваджуються нові правила приватизації єдиних майнових комплексів державних та комунальних підприємств, які перебувають у податковій заставі.

Так, ст. 92 ПКУ доповнено новим п. 92.4, яким визначено, що згода контролюючого органу на відчуження у процесі приватизації державного або комунального майна у складі єдиного (цілісного) майнового комплексу державного або комунального підприємства не вимагається, якщо договором купівлі-продажу об’єкта приватизації передбачено зобов’язання покупця щодо погашення в повному обсязі суми податкового боргу, у зв’язку з яким виникло право податкової застави, не пізніше шести календарних місяців з дати переходу права власності на об’єкт приватизації. Водночас таке майно не звільняється з податкової застави до повного погашення боргу його покупцем.

Також Законом передбачено, що в разі продажу в процесі приватизації єдиного (цілісного) майнового комплексу державного або комунального підприємства таке майно звільняється з податкової застави (із внесенням змін до відповідних державних реєстрів) із дня отримання контролюючим органом підтвердження повного погашення податкового боргу покупцем об’єкта приватизації.

Але, окрім змін у порядку приватизації заставного майна державної та комунальної власності, зазнав змін і порядок відмови спецспрощенців — платників ЄП групи 3 зі ставкою ЄП 2 % від застосування зазначеної ставки податку, а саме внесено зміни в абз. 2 п.п. 9.9 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ.

Так, спецспрощенці мають право самостійно (шляхом подання заяви) відмовитися від застосування особливостей оподаткування ЄП групи 3 зі ставкою 2 % з першого дня місяця, наступного за місяцем, в якому ухвалено таке рішення. Водночас вважатиметься, що такий платник застосовує систему оподаткування, на якій він перебував до обрання спецгрупи ЄП (крім випадку, якщо в заяві про відмову від використання спецгрупи ЄП платник податку зазначив про перехід на сплату інших податків і зборів).

Також зміни торкнулися єдинників групи 4, які перейшли на спецгрупу ЄП зі ставкою 2 %. Щодо таких платників у разі їх відмови від спецгрупи ЄП не діятимуть норми п.п. 298.8.8 ПКУ щодо можливості обрати групу 4 ЄП не раніше ніж через 2 роки після переходу на іншу групу ЄП.

Цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Станом на 22.11.2022 ще не опублікований.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи