Новости

Роз’яснення з питань оподаткування спадщини та подарунків.

07.11.2022
Тема:

Диканська ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області надає роз’яснення що оподаткування спадщини (подарунків) залежить від ступеня споріднення спадкоємця та спадкодавця а також від резидентського статусу цих осіб. Зокрема, об’єкти спадщини, успадковані членами сім’ї спадкодавця першого та другого степенів споріднення (батьками, чоловіком, дружиною, дітьми (в тому числі усиновленими), рідними братами, сестрами, бабою, дідом) оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб. Дохід у вигляді вартості успадкованого майна, який оподатковується за нульовою ставкою податку, звільняється від оподаткування військовим збором.   

Громадяни, які отримали спадщину від фізичної особи – резидента, але не відносяться до членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, сплачують податок на доходи з фізичних осіб за ставкою 5 відсотків від вартості будь – якої спадщини (дарунка) та військовий збір у розмірі 1,5 відсотка.

Якщо спадщину або подарунок отримано від нерезидентів чи нерезидентами України, то сума податку на доходи з фізичних осіб складає 18 відсотків.

Такі громадяни зобов’язані включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року (не пізніше 03 травня 2022 року).

Фізичні особи, які отримали у спадщину (дарунок) об’єкти спадщини, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи з фізичних осіб, податкову декларацію про майновий стан і доходи можуть не подавати, якщо у них відсутні інші підстави для подання  декларації.     

Подати декларацію можна скориставшись Електронним кабінетом https://cabinet.tax.gov.ua.

 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи