Новости

За яких умов до страхового стажу зараховується період догляду за особою з інвалідністю?

14.10.2022
Тема:

Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено зарахування до страхового стажу періодів догляду за особою з інвалідністю І групи, за дитиною з інвалідністю чи людиною, яка досягла пенсійного віку та потребує стороннього догляду, якщо людина, яка здійснювала такий догляд:
-       є працездатною;
-       не працювала в такий період;
-       отримувала в органах соціального захисту населення допомогу або компенсацію відповідно до законодавства.

За таких умов період догляду враховується до страхового стажу людини, оскільки згідно статті 11 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» у цей період вона є застрахованою особою. Страхувальником для неї є відповідний орган соціального захисту населення. 

Якщо такі періоди мали місце з липня 2000 року, то заробіток за цей період враховується у розмірі мінімальної заробітної плати. У разі доцільності зазначені періоди “оптимізуються” (вилучаються з підрахунку індивідуального коефіцієнту заробітку для обчислення пенсії).

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи