Новости

Корупційні ризики в управлінні комунальними підприємствами: висновки НАЗК

05.10.2022

НАЗК здійснило аналіз корупційних ризиків при управлінні комунальними підприємствами. Загалом, агентство виявило 10 найбільш поширених, зокрема:

1. Призначення керівниками комунальних підприємств підконтрольних осіб без проведення конкурсів.

2. Зловживання, бездіяльність та уникнення відповідальності за неефективні управлінські дії внаслідок відсутності Типової форми контракту з керівником комунального підприємства.

3. Призначення на посади керівників комунальних підприємств за наявності конфлікту інтересів.

4. Блокування створення або обмеження повноважень наглядових рад для збереження політичного впливу на господарську діяльність комунального підприємства.

5. Неправомірне збагачення особи через виконання функцій керівника комунального підприємства та суб’єкта господарювання, який надає аналогічні чи подібні послуги на ринку.

6. Збереження впливу на керівництво підприємства шляхом одноосібного контролю за нарахуванням заробітної плати.

7. Зловживання та бездіяльність керівництва комунальних підприємств, пов’язані із неналежною реалізацією ОМС функцій власника.

8. Недоцільне створення комунальних підприємств для виводу коштів місцевого бюджету.

9. Виведення бюджетних коштів через отримання комунальними підприємствами необґрунтованих дотацій та державної допомоги.

10. Приховування публічної інформації щодо господарської діяльності комунального підприємства з метою обмеження громадського контролю

Робота з ними потребує законодавчого, підзаконного та місцевого нормативно-правового регулювання. Тож на власному офіційному вебсайті НАЗК розмістило перелік таких корупційних ризиків та основні рекомендації КМУ, ВРУ й місцевим радам щодо їх усунення. Переглянути напрацьований документ можна за посиланням — https://bit.ly/3BXuqfp.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи