Новости

Благодійна допомога у складі доходу юрособи – платника єдиного податку третьої групи

07.09.2022

Основні засади благодійної діяльності в Україні регламентуються Законом України від 05 липня 2012 року №5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації» (далі – Закон №5073).

Благодійною пожертвою визнається безоплатна передача благодійником коштів, іншого майна, майнових прав у власність бенефіціарів для досягнення певних, наперед обумовлених цілей благодійної діяльності, відповідно до Закону №5073 (частина перша ст. 6 Закону №5073).

Отримувачами (бенефіціарами) благодійної допомоги можуть виступати, зокрема, будь-які юридичні особи, що одержують допомогу для досягнення цілей, визначених Законом №5073.

Згідно з п. 291.2 ст. 291 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) спрощена система оподаткування, обліку та звітності – особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених п. 297.1 ст. 297 ПКУ, на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених главою 1 розд. XIV ПКУ, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності.

Зокрема, юридична особа може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим цією главою, та реєструється платником єдиного податку в порядку, визначеному главою 1 розд. XIV ПКУ.

Тимчасово, з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, положення розд. XIV ПКУ застосовуються з урахуванням особливостей визначених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Так, відповідно до п. п. 9.4. п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ відсоткова ставка єдиного податку для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені цим пунктом, встановлюється у розмірі 2 відс. доходу, визначеного у відповідності до ст. 292 ПКУ.

Доходом платника єдиного податку юридичної особи є дохід, будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ.

Пунктом 292.11 ст. 292 ПКУ визначено суми коштів, які не включаються до складу доходу платника єдиного податку.

Суми коштів, у вигляді благодійної допомоги, отриманої платником єдиного податку третьої групи не віднесено до переліку коштів, які не включаються до складу доходу платників єдиного податку.

Таким чином, сума отриманої благодійної допомоги включається до складу доходу юридичної особи – платника єдиного податку третьої групи (у т. ч., який використовує особливості оподаткування на період дії воєнного стану в Україні).

За матеріалами Головного управління ДПС у Тернопільській області 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи