Новости

Локалізація в публічних закупівлях: роз’яснення Мінекономіки

17.08.2022

Мінекономіки листом від 21.07.2022 № 3323-04/50717-06, розміщеним на офіційному сайті1, проінформувало суб’єктів сфери публічних закупівель, що 14.07.2022 набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України Про публічні закупівлі щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості» від 16.12.2021 № 1977-IX (далі — Закон № 1977), яким запроваджено тимчасово, з 2022 року строком на 10 років, вимогу щодо ступеня локалізації для закупівлі товаріввизначених у пп. 2 п. 6 1 розд. X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон про публічні закупівлі), вартість яких дорівнює або перевищує 200 тис. грн. У 2022 році ступінь локалізації виробництва визначено ≥ 10 %.

Згідно з п. 29 1 ч. 1 ст. 1 Закону про публічні закупівлі ступенем локалізації виробництва є показник місцевої складової в питомій вазі вартості сировини, матеріалів, вузлів, агрегатів, деталей, складових частин і комплектувальних виробів, робіт, послуг та інших складових вітчизняного виробництва в собівартості товару, що є предметом закупівлі. Ступінь локалізації виробництва визначає самостійно виробник товару, що є предметом закупівлі, та має підтвердити Мінекономіки відповідно до Порядку підтвердження ступеня локалізації виробництва товарів, затвердженого постановою КМУ від 02.08.2022 № 861. Міністерство формує та веде перелік товарів, що є предметом закупівлі, з підтвердженим ступенем локалізації виробництва, який підлягає обов’язковому оприлюдненню.

Постановою КМУ від 02.08.2022 № 861 затверджено також Порядок проведення моніторингу дотримання вимог щодо ступеня локалізації виробництва предметів закупівлі, внесених до переліку товарів, що є предметом закупівлі, з підтвердженим ступенем локалізації виробництва. Моніторинг дотримання вимог щодо ступеня локалізації виробництва предметів закупівлі, унесених до переліку, проводитиме Мінекономіки 1 раз на пів року на підставі даних електронної системи закупівель, отриманих від адміністратора електронної системи закупівель, та даних з інших джерел. Міністерство має оприлюднювати результати моніторингу за перше півріччя на своєму офіційному вебсайті до 20 липня, а результати річного моніторингу — до 30 січня року, що настає за звітним.

Крім того, у зв’язку із численними запитами суб’єктів сфери публічних закупівель Мінекономіки наразі готує узагальнену відповідь щодо питань, пов’язаних із локалізацією в публічних закупівлях. Тож очікуймо на оприлюднення цього листа.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи