Новости

Роз’яснення Мінекономіки щодо змін, унесених до постанови № 169

08.08.2022

Мінекономіки видало узагальнений лист від 19.07.2022 № 3323-04/50213-06, у якому роз’яснило питання, пов’язані зі змінами до постанови КМУ «Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану» від 28.02.2022 № 169 (далі — постанова № 169), унесеними постановою КМУ від 24.06.2022 № 723 (далі — постанова № 723). Закцентуємо увагу на висновках Мінекономіки (див. таблицю).

Роз’яснення Мінекономіки

Питання

Висновки

Застосування закупівельного законодавства

Замовник має право використовувати постанову № 169 для цілей забезпечення необмеженого кола потреб, які при цьому об’єктивно пов’язані з виконанням повноважень та/або вжиттям необхідних заходів під час дії особливого правового режиму.

Водночас закупівлі, проведення яких не потребує використання особливих механізмів закупівель, нерозривно пов’язаних із уведенням воєнного стану, необхідно проводити з дотриманням вимог Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон № 922).

Планування закупівель

Усі закупівлі, які здійснюють згідно з постановою № 169, мають бути відображені в затвердженому рішенням замовника переліку.

При цьому складання річного плану закупівель або внесення відповідних змін до нього не стосується закупівель, які проводять згідно з постановою № 169.

Сумування кодів Національного класифікатора України ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник», затвердженого наказом Мінекономіки від 23.12.2015 № 1749 (далі — ДК), для закупівель за постановою № 169 та Законом № 922

Сумувати коди ДК для закупівель за постановою № 169 і за Законом № 922 не потрібно. Закупівлі, що здійснюють за постановою № 169, мають бути відображені в затвердженому рішенням замовника переліку, оскільки такі закупівлі об’єктивно неможливо було передбачити завчасно, вони є новим предметом окремого договору. При цьому закупівлі, які замовник здійснює планово за Законом № 922 та які не пов’язані з війною, слід уносити в річний план.

Підтвердження наявності підстав, за яких укладають договір про закупівлю без застосування спрощеної закупівлі та/або електронного каталогу

Підстави, за наявності яких замовник укладає договір про закупівлю без застосування спрощеної закупівлі та/або електронного каталогу, можуть бути підтверджені як внутрішніми документами (наприклад, наказом, розпорядженням, доповідною / службовою запискою, протоколом тощо), так і зовнішніми документами (наприклад, листом військової адміністрації, або військового командування, або компетентних органів влади, установ, підприємств, організацій тощо).

Договір, його умови, зміни та строк дії

Обмеження, визначені ст. 41 Закону № 922, не застосовуються до договорів про закупівлі, які укладають відповідно до постанови № 169. Тому умови договору про закупівлю визначає замовник самостійно, і погоджують сторони з дотриманням вимог Цивільного кодексу України від 16.01.2003 № 435-IV (далі — ЦКУ) та Господарського кодексу України від 16.01.2003 № 436-IV (далі — ГКУ).

У разі необхідності внести зміни до договору сторони вносять їх, керуючись ЦКУ та ГКУ.

Замовники можуть передбачати (за потреби) можливість продовжити строк дії договору в разі продовження строку дії воєнного стану та зазначити, що договір обов’язковий до повного виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі.

Здійснення оплат бюджетними коштами

Перелік повноважень центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, який визначено ч. 2 ст. 7 Закону № 922, поширюється на договори про закупівлю, що укладені за результатом проведення процедури закупівлі / спрощеної закупівлі з дотриманням вимог Закону № 922. Проте такі повноваження Державного казначейства України не передбачені для договорів, які замовники уклали відповідно до постанови № 169.

Коментар до постанови № 723 можна переглянути в газеті «Медична бухгалтерія», № 14/2022, с. 4.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи