Новости

Посилення гнучкості місцевих бюджетів та підвищення оперативності прийняття рішень: прийнято Закон

04.08.2022

Материал взято з газети  "Бухгалтерія: бюджет" №29

Законом України від 09.07.2022 р. № 2390-IX внесено зміни до розд. VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України (далі — БКУ).

1. Установлено, що у період дії воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення або скасування у разі виникнення простроченої заборгованості суб’єкта господарювання перед АР Крим, обласною радою чи міською територіальною громадою за кредитом (позикою), залученим АР Крим, обласною радою чи міською територіальною громадою або під місцеву гарантію, а також за кредитом з бюджету пеня та інші штрафні санкції не нараховуються (оновлений п. 22розд. VI «Прикінцеві та перехідні положення» БКУ).

2. Установлено, що у період дії воєнного стану органи місцевого самоврядування, місцеві державні адміністрації, військово-цивільні адміністрації або військові адміністрації (у разі їх утворення) можуть приймати рішення про (новий п. 22розд. VI «Прикінцеві та перехідні положення» БКУ):

  • здійснення як виняток з положень ч. 2 ст. 85 БКУ видатків, не віднесених до відповідних місцевих бюджетів цим Кодексом, і видатків на утримання бюджетних установ одночасно з різних бюджетів. Такі видатки здійснюються шляхом надання міжбюджетного трансферту з відповідного місцевого бюджету;
  • передачу коштів із спеціального фонду місцевого бюджету (крім власних надходжень бюджетних установ та міжбюджетних трансфертів) до загального фонду місцевого бюджету. У разі передачі коштів із спеціального фонду місцевого бюджету до загального фонду місцевого бюджету як виняток із положень ст. 72 БКУ місцевий бюджет може затверджуватися з профіцитом за спеціальним фондом та з дефіцитом за загальним фондом шляхом внесення змін до рішення про місцевий бюджет.

3. Установлено, що у період дії воєнного стану в Україні та протягом шести місяців після його припинення або скасування не застосовуються норми ч. 7 ст. 74 БКУ (новий п. 226 розд. VI «Прикінцеві та перехідні положення» БКУ). Тобто не застосовується заборона здійснення ВР АР Крим, відповідними обласними та міськими радами нових місцевих запозичень та надання місцевих гарантій, якщо був порушений графік погашення платежів за попередніми позиками.

Закон № 2390 набрав чинності 27.07.2022 р.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи