Новости

Законопроєкт № 5371 на останньому засіданні парламенту був знятий з розгляду. але загроза поки не зникла

15.07.2022

У  Верховній Раді України 9 липня 2022 року мав розглядатися у цілому проект Закону щодо спрощення регулювання трудових відносин № 5371.

Напередодні цієї чергової спроби протягнути антинародний законопроєкт 5371 профспілки вже вдруге закликали народних депутатів його не підтримувати.Тому що ним передбачені дискримінаційні положення по відношенню до працівників, зайнятих на малих та середніх підприємствах.

Голова СПО об’єднань профспілок Григорій Осовий звернувся до народних депутатів України усіх фракцій і депутатських груп у парламенті щодо неприйнятності підтримки парламентарями таких законодавчих ініціатив особливо в умовах воєнного стану, закликавши народних депутатів України не голосувати за проєкт № 5371. Адже такі ініціативи не відповідають прагненню Українського народу і влади до найшвидшого вступу України до ЄС.

Як повідомила на своїй сторінці у Фейсбук ГО «Соціальний рух», «Завдяки скоординованим діям лівих сил і профспілок України та світу проект був знятий з розгляду його ініціаторами. А отже Г.Третьякова не змогла мобілізувати однопартійців на підтримку розроблених нею неоліберальних новацій. Наша солідарність може стримувати натиск влади, однак спроби повторного розгляду саме цього проекту не виключаються (наразі його не відкликано). Щоб не допустити подальшого наступу на добробут більшості населення України, треба об'єднуватися в профспілки на робочих місцях та просувати соціалістичний вектор у політиці. «Соціальний рух» готовий всім допомогти відстоювати трудові права, зокрема, шляхом надання безкоштовних юридичних консультацій.

Організація закликає підписати петицію проти Г.Третьякової: https://itd.rada.gov.ua/services/Petition/Index/10660

Нагадуємо, що 7 червня 2022 року Комітетом з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів ухвалено рішення направити законопроєкт № 5371 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність» на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

Незважаючи на певні трансформації норм проєкту № 5371, підготовленого профільним Комітетом до другого читання, правова позиція СПО об’єднань профспілок щодо невідповідності законопроєкту євроінтеграційним прагненням українців залишається не змінною.

Закладені у проєкті  механізми крайньої форми лібералізації трудових відносин призведуть до їх розбалансування та перекосу на суто індивідуальне договірне регулювання. Це у свою чергу призведе до дискримінаційного обмеження трудових права і гарантій мільйонів працівників, які працюють на підприємствах чисельністю до 250 осіб.

Проти таких новацій, застерігають керівництво парламенту України у своєму спільному листі від 1 червня 2022 року Генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок (МКП) Шаран Барроу і Генеральний Секретар Європейської конфедерації профспілок (ЄКП) Лука Вісентіні.

Зважаючи на зазначене, Голова СПО об’єднань профспілок Григорій Осовий звернувся до голів фракцій та депутатських груп у Верховної Ради України стосовно доведення до народних депутатів України позиції міжнародних профспілкових організацій та СПО об’єднань профспілок України про неприйнятність підтримки  законопроєкту № 5371 як такого, що викликає під час воєнного стану протестні настрої в суспільстві та  шкодить процесу вступу України до ЄС.

 

 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи