Новости

Щодо подання податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, якщо об’єкти нерухомості, розташовані в різних районах міста з районним поділом, які обслуговуються різними контролюючими органами

09.06.2022

До якого контролюючого органу подається податкова декларація з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, якщо об’єкти нерухомості, розташовані в різних районах міста з районним поділом, які обслуговуються різними контролюючими органами, але входять до складу однієї територіальної громади міста і податок сплачується на єдиний рахунок такої територіальної громади?

Форма Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 10.04.2015 № 408 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15.11.2018 № 897) (далі – Декларація).

Згідно з приміткою 6 до Декларації відповідно до п.п. 266.7.5 п. 266.7 ст. 266 Податкового кодексу України платник податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – Податок), подає Декларації до відповідних контролюючих органів за місцезнаходженням об’єкта(ів) оподаткування, в яких перебуває на обліку платником такого податку (за основним та/або неосновним місцем обліку).

У разі створення об’єднаної територіальної громади, до якої входять територіальні громади адміністративно-територіальних одиниць, розташованих у різних районах, Декларація надається до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням адміністративного центру об’єднаної територіальної громади.

Водночас в умовах проведення адмінреформи (згідно з розпорядженнями Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 року № 707-р - № 730-р про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад областей) у разі створення територіальної громади у містах з районним поділом згідно з розподілом повноважень між контролюючими органами, що обслуговують райони міста, визначено один контролюючий орган, який уповноважений на адміністрування місцевих податків і зборів, у т.ч. Податку.

Враховуючи зазначене, якщо об’єкти нерухомості знаходяться на території територіальної громади у місті з районним поділом в різних районах такого міста, Декларація надається до контролюючого органу, який уповноважений на адміністрування Податку у місті з районним поділом.

Інформацію про такий контролюючий орган можна отримати у будь-якому контролюючому органі такого міста.

Разом з цим зазначаємо, що у разі подання декларації до іншого контролюючого органу міста платнику надійде повідомлення про ДПІ, яка для створеної у місті територіальної громади, код КОАТУУ якої зазначений платником у Декларації, визначена відповідно до розподілу повноважень для адміністрування Податку. У такому разі повторне надання Декларації до «правильної» уповноваженої ДПІ не потрібне.

За матеріалами Державної податкової служби України

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи