Новости

Облік та фінансова звітність підприємств. Безперервність діяльності компанії – що робити під час війни

08.06.2022

Наслідки військового вторгнення Росії на територію України охопили всі сфери життя та суттєво вплинули на бізнес. Ситуація розвивається швидко та іноді не передбачувано – керівництву компаній необхідно постійно оцінювати вплив ситуації на бізнес для подальшого складання достовірної фінансової звітності та прийняття правильних та своєчасних управлінських рішень. Аби тримати вас в курсі про найактуальніші облікові та звітні питання, які постають зараз перед бізнесом, експерти з питань бухгалтерських методологій підготували серію публікацій щодо обліку та фінансової звітності підприємств під час війни.

Принцип безперервної діяльності

Принцип безперервної діяльності (англ. going concern) – одне із фундаментальних припущень бухгалтерського обліку та аудиту. Воно передбачає, що компанія продовжуватиме здійснювати свою діяльність в осяжному майбутньому і не матиме наміру та потреби в ліквідації або припиненні діяльності. Отже, складаючи звітність з МСФЗ в складних умовах війни, компанія має оцінити свою здатність продовжувати діяльність на безперервній основі та зробити відповідне розкриття у фінансовій звітності. 

Детальніше читайте у PDF файлі за посиланням.

Оцінка балансової вартості необоротних нефінансових активів

Відповідно до МСБО 36 "Зменшення корисності активів", в кінці кожного звітного періоду суб'єктові господарювання слід оцінювати, чи є якась ознака того, що корисність активу може зменшитися. Оцінюючи наявність таких ознак, компанія має брати до уваги показники зовнішніх та внутрішніх джерел інформації. Крім того, ці ознаки можуть стосуватися як окремого активу, так і групи певних активів або бізнесу в цілому.

Детальніше читайте у PDF файлі за посиланням.

Необоротні активи – виклики, пов’язані з тестом на знецінення

У випадку якщо компанія виявила ознаки того, що корисність її необоротних активів може зменшитися, керівництву необхідно визначити суму очікуваного відшкодування – найбільшу з двох: вартість при використанні (VIU), справедлива вартість за мінусом витрат на продаж активу (FVLCD).

Детальніше читайте у PDF файлі за посиланням.

Необоротні активи – інші питання обліку

Деякі компанії прийняли рішення поступово відмовитися від нерухомості або певних операцій в Росії, Білорусі або в певних регіонах України.  Про активи, що не використовуються та компенсацію збитків від втрати або пошкодження активу.

Детальніше читайте у PDF файлі за посиланням.

За матеріалами KPMG в Україні

 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи