Новости

ТОП-5 запитань про адміністрування ПДВ під час воєнного стану

30.05.2022

27 травня 2022 року, в рамках проведення тижня онлайн спілкування платники вели діалог з податківцями про новації адміністрування ПДВ та прибутку під час воєнного стану. Про це інформують у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області. 

Головним меседжем було обговорення новацій, які внесені Законом України від 12.05.2022 року № 2260-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану" (далі – Закон 2260), які набрали чинності з 27 травня 2022 року, окрім змін в частині камеральних перевірок декларацій та уточнюючих розрахунків (у разі їх подання), до яких подано заяву повернення суми бюджетного відшкодування, які набирають чинності з 2 червня 2022 року. 

Спікерами даного заходу були: Загарюк Микола - заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області; Костенюк Надія – начальник управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків; Матейчук Дмитро – заступник начальника управління.

ТОП - 5 запитань від платників:

Платник не мав змоги правильно обраховувати податкові зобов’язання в декларації за лютий – березень 2022 року. Чи застосовуються фінансові санкції?

Законом 2260 відновлено обов’язок платників податків, у яких є можливість виконувати свої податкові обов’язки, в частині дотримання термінів реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування в ЄРПН, подання податкової звітності, сплати податків.

Тобто платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності цього закону (27.05.22року) за таких умов: реєстрація ПН чи РК до 15.07.2022 року; подання податкової звітності до 20.07.2022 року; сплати податків та зборів у строк не пізніше 31.07.2022 року.

Необхідно враховувати, що у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування, подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо, платники податків звільняються від передбаченої відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Перелік документів, які підтверджуватимуть неможливість виконання податкових обов'язків, встановлюватиметься Мінфіном.

Платники податків, у яких відновилась можливість виконувати свої податкові обов’язки, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня відновлення можливості платника податків, звільняються від відповідальності за умови реєстрації ПН чи РК, подання звітності, сплати податків і зборів, протягом 60 календарних днів з першого дня місяця наступного за місяцем відновлення таких можливостей платників податків.

Чи можна подати уточнюючий розрахунок до декларації з ПДВ за січень 2022 року?

Законом 2260 визначено, що платники ПДВ, тимчасово, до припинення або скасування воєнного стану, не мають права на подання уточнюючих розрахунків до податкових декларацій, передбачених пунктом 50.1 ПКУ, за звітні (податкові) періоди до лютого 2022 року із показниками на зменшення податкових зобов’язань або декларування суми бюджетного відшкодування ПДВ.

Який встановлено термін приведення у відповідність показників декларацій з податку на додану вартість за лютий – березень 2022 року?

Законом 2260 встановлено, що тимчасово за податкові періоди лютий, березень, квітень, травень 2022 року за операціями з придбання товарів чи послуг, за якими в ЄРПН постачальниками не зареєстровано ПН чи РК, платники податку включають до складу податкового кредиту суми ПДВ на підставі наявних у платника первинних документів.

Тобто, платники ПДВ зобов’язані забезпечити до 15 липня 2022 року реєстрацію ПН чи РК, граничний термін реєстрації яких припадає на періоди з 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності цього закону, та уточнити, тобто привести у відповідність податковий кредит, задекларований платниками на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, з урахуванням даних ПН чи РК, зареєстрованих в ЄРПН.

Чи необхідно реєструвати податкові накладні з податку на додану вартість в ЕРПН за березень 2022 року, якщо платник ПДВ перейшов на сплату єдиного податку за ставкою 2 відсотки?

Закон 2260 передбачає, що платники єдиного податку за ставкою 2 відсотки звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24.02.2022 року до дня переходу таких платників на єдиний податок за ставкою 2 відсотки, за умови виконання ними таких податкових обов’язків щодо реєстрації ПН чи РК, подання звітності, сплати податків і зборів, протягом 60 календарних днів з дня переходу на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування єдиним податком за ставкою 2 відсотки.

Чи може платник ПДВ подавати декларацію за травень 2022 року у паперовому вигляді?

Законом № 2260 вилучено право платників подавати на період воєнного, надзвичайного стану податкові декларації та інші документи в паперовій формі.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи