Новости

Коментар НБУ щодо рівня інфляції в березні 2022 року

12.04.2022

У березні 2022 року споживча інфляція в річному вимірі прискорилася до 13,7% (із 10,7% у лютому). У місячному вимірі ціни зросли на 4,5%. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України.

Зростання інфляції зумовлювалося порушенням ланцюгів постачання, нерівномірним попитом, збільшенням витрат бізнесу та фізичним знищенням активів підприємств через повномасштабний напад росії на Україну. Крім того, прискорення інфляції може пояснюватися ймовірним значним зростанням цін у частково захоплених областях через блокування російськими загарбниками постачання товарів. Передусім стрімко зросли ціни на продукти харчування, фармацевтичні товари та пальне.

Базова інфляція зросла до 10,5% р/р із 8,2% р/р у лютому

Темпи зростання цін на оброблені продовольчі товари збільшилися до 16,6% р/р. Прискорилося подорожчання майже всіх товарів, що належать до цієї групи, зокрема молочної продукції, м'ясних, макаронних, кондитерських виробів і безалкогольних напоїв. Це пов'язано зі збільшенням вартості сировини та доставки в умовах порушення ланцюгів постачання, а також із фізичним знищенням окремих виробничих потужностей та складів із продукцією внаслідок обстрілів агресором. Натомість темпи зростання цін на хліб у річному вимірі залишалися стабільними, а на соняшникову олію – надалі сповільнювалися, зокрема через ефекти бази порівняння.

Темпи зростання цін на непродовольчі товари також прискорилися, але в річному вимірі залишилися порівняно невисокими з огляду на фіксований курс гривні та переорієнтацію попиту громадян на першочергові товари. Водночас останнє зумовило стрімке подорожчання фармацевтичних товарів та окремих товарів особистого догляду. Пришвидшилося також зростання вартості товарів для дому, зокрема через обмежену роботу закладів торгівлі. Водночас ціни на одяг та взуття і надалі знижувалися.

Зростання вартості послуг також дещо прискорилося (до 11,3% р/р). На тлі евакуації населення з регіонів, в яких відбуваються активні бойові дії, значно зросла вартість проживання в готелях та оренда житла в західних областях. Водночас їх частка в індексі споживчих цін є незначною. Подорожчали також послуги з обслуговування авто і таксі, у тому числі через збільшення витрат на паливно-мастильні матеріали. Внаслідок збільшення витрат на продовольство та ймовірне зростання попиту в окремих регіонах зросли ціни в закладах громадського харчування. Натомість нижчими темпами дорожчали послуги хімічного чищення, перукарень та салонів краси, а також медичні послуги.

Зростання цін на сирі продукти харчування відчутно прискорилося (до 20,7% р/р)

Унаслідок обмеженої пропозиції швидше дорожчали овочі борщового набору. Зростали також ціни на імпортні та тепличні овочі (огірки, помідори, кабачки, баклажани) через порушення ланцюгів постачання, подорожчання енергоносіїв та захоплення частини територій, насамперед на півдні України, що спеціалізуються на вирощуванні цих овочів. Відновилося зростання цін у річному вимірі на фрукти, передусім банани та цитрусові, через складнощі з їх імпортуванням на тлі блокування морських шляхів та збільшення виробничих витрат бізнесу. Вищими темпами дорожчали крупи та продукція тваринництва: м’ясо, яйця та молоко.

Незначно збільшилися темпи зростання адміністративно регульованих цін (до 12,7% р/р)

На тлі підвищення цін на пальне дорожчали транспортні послуги. Прискорилося також зростання цін на фармацевтичні товари, віднесені до державного моніторингу, алкогольні напої та тютюнові вироби. Натомість фіксовані тарифи на більшість видів комунальних послуг стримували зростання адміністративно регульованих цін.

Надалі швидшими темпами дорожчало пальне (на 30% р/р)

Це насамперед пояснюється стрімким подорожчанням нафти у світі, руйнуванням об’єктів паливної інфраструктури російськими загарбниками та проблемами з постачанням пального. Водночас зниження податку на додану вартість та скасування акцизу на пальне у другій половині березня стримувало зростання цін.

Прискорення споживчої інфляції в березні свідчить про відчутне посилення інфляційного тиску через порушення ланцюгів постачання, скорочення пропозиції, зростання виробничих витрат та підвищений попит населення на окремі товари та послуги. Заходи Національного банку, Верховної ради та Уряду України спрямовуються на стримування зростання цін.

Водночас, ураховуючи обмежений вплив ринкових монетарних інструментів в умовах вимушеного запровадження адміністративних обмежень, Національний банк, починаючи з березня 2022 року, тимчасово відклав ухвалення рішень щодо облікової ставки. Після визволення територій України від російських загарбників та відновлення функціонування каналів монетарної трансмісії Національний банк повернеться до традиційного режиму інфляційного таргетування та застосовуватиме облікову ставку й інші монетарні інструменти для утримання під контролем інфляційних очікувань та повернення інфляції до цілі 5%.

За матеріалами НБУ

 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи