Новости

Перевірки Держпраці: Роботодавців, які вказують у вакансії стать та вік кандидатів, штрафуватимуть

14.01.2022

8 січня в Україні почали діяти зміни до Закону «Про рекламу» щодо протидії дискримінації за ознакою статі. Роботодавців, які вказують у вакансії стать,  вік кандидатів, расу або колір шкіри штрафуватимуть. 

Про це у коментарі для Житомир.info розповів 11 січня начальник Управління Держпраці у Житомирській області Сергій Сечін.

«Сьогодні стаття 24-1 забороняє в рекламі про вакансію або прийом на роботу зазначати вік кандидата, стать, приналежність до будь-якої конфесії,  громадських організацій, відповідність раси. Відповідальність за таке – штраф у розмірі десяти мінімальних заробітних плат, що становить 65 тис. грн. Якщо роботодавець набирає особисто на роботу і оголошує прийом на власне підприємство, то він не є суб’єктом, який надає послуги з посередництва, тому і застосувати такі фінансові санкції, дуже буде проблематично. Тому що будь-який суд не погодиться з нашими висновками. Якщо ці оголошення розміщені в засобах масової інформації, тоді настає відповідальність суб’єкта господарювання, тому що в даному випадку він буде рекламодавець, тому ЗМІ не несуть відповідальність за це, тому що вони рекламують те, що їм надав інший суб’єкт, тобто замовник. Якщо в оголошенні вказано «вантажник» чи «швачка», це не є дискримінацією, це назва професії, яка визначена класифікатором професій і посад», – розповідає начальник Управління Держпраці у Житомирській області Сергій Сечін.

До Управління скарги від жителів області ще не надходили, а у випадку надходжень – інспектори здійснюватимуть позапланові перевірки.

«Скарг у нас ще не було, але я думаю, що якщо ми стикатимемося з такими скаргами, то будемо здійснювати позапланові перевірки. Людина повинна спочатку відвідати того роботодавця, який помістив дискримінаційну рекламу або на своєму сайті, або в ЗМІ, отримати негативну відповідь щодо можливого працевлаштування, і тоді з цього моменту, вважається, права громадянина України порушені, і тоді вона може здійснити звернення до Управління Держпраці у Житомирській області. Спочатку здійснюється перевірка, потім експерт робить висновок щодо наявності або відсутності порушення, і при наявності порушення накладається штраф відповідною постановою відповідальною особою Управління Держпраці в Житомирській області. Розглядати не порушення, а майбутнє порушення, ми не маємо права», – сказав Сергій Сечін.

Детальніше у сюжеті Житомир.info за посиланням.

 

Про заборону дискримінації за ознакою статі та раси під час розміщення оголошень про вільні вакансії ми повідомляли ТУТ

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи