Новости

Алгоритм допуску виробників продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значущість, до біржових торгів з продажу газу

13.01.2022

 12 січня Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про затвердження Порядку організації та проведення біржових торгів з продажу природного газу власного видобутку для задоволення потреб суб’єктів господарювання, основним видом діяльності яких є виробництво продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значущість», яка врегульовує питання продажу газовидобувними компаніями 20% природного газу власного виробництва на біржових торгах. Відповідна постанова визначає механізм, за яким продавці на підставі постанов Кабінету Міністрів України від 30.12.2021 р. № 1433 та від 30.12.2021 р. № 1435 зобов’язані щомісячно брати участь у торгах на біржі для сприяння покупцям в купівлі товарного природного газу, в межах 20% власного видобутку на умовах, визначених Порядком.

В даній постанові визначено алгоритм допуску до закупівлі природного газу власного видобутку для задоволення потреб суб’єктів господарювання, основним видом діяльності яких є виробництво продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значущість.

Відповідний алгоритм передбачає для виробників наступні дії:

1. Бути включеним в перелік відповідно до наказу Мінагрополітики від 05.01.2022 року № 3, що формується за даними з ЄДР щодо виробників борошна пшеничного (КВЕД – 10.61), молока пастеризованого (КВЕД – 10.51), хліба житньо-пшеничного (КВЕД – 10.71), яєць курячих (КВЕД – 01.47), птиці (тушка куряча) (КВЕД – 10.12), олії соняшникової (КВЕД – 10.41), та за поданням профільних асоціацій, з якими 31 грудня Міністерство аграрної політики та продовольства України підписало Меморандум.

2. Подати заявку на купівлю природного газу власного видобутку до комітету з нагляду за біржовими торгами з продажу природного газу власного видобутку, створеного Міністерством енергетики України, який здійснює загальне керівництво та контроль за дотриманням умов проведення торгів, аналіз та розгляд заявок споживачів та використання природного газу власного видобутку. Мінагрополітики увійде до складу комітету з нагляду.

3. Отримати результат розгляду заявок комітетом з нагляду для здійснення контролю поданої інформації щодо цільового споживання природного газу, а саме споживання виключно для виробництва товарів -  борошна пшеничного, молока пастеризованого, хліба житньо-пшеничного, яєць курячих, птиці (тушка куряча) і олії соняшникової), що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення.

4. Після отримання допуску від комітету з нагляду, вийти на українську енергетичну біржу для відповідної закупівлі природного газу.

“Прийнята процедура унеможливить будь-які зловживання як з боку виробників, так і трейдерів та постачальників газу, і забезпечить цільове використання відповідного ресурсу”,  – зазначив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Він додав, що після публікації постанови комітет з нагляду очікує від усіх підприємств відповідні заявки з обґрунтуванням.

Наголошуємо, що в даній процедурі Мінагрополітики постійно співпрацює з асоціаціями і щоденно оновлює та актуалізує інформацію, виправляючи неточності при подачі документації. Для прикладу, сьогодні до Міністерства аграрної політики та продовольства України звернулася Всеукраїнська асоціація пекарів з листом щодо помилки при подачі даних. Так, ними до переліку виробників соціально значущих товарів було включено Товариство з обмеженою відповідальністю «Гоба» (ТзОВ «Дельта-98»), вказано помилковий код ЄДРПОУ 38863790, який є кодом не виробника, а постачальника газу і належить ТОВ «ЙЕ Енергія». Наразі Мінагрополітики оперативно вносить зміни до зазначеного переліку.

Нагадуємо, 31 грудня 2021 року Міністр Роман Лещенко підписав із виробниками соціально значущих продуктів харчування Меморандум щодо стабілізації цін на природний газ власного видобутку.

Наказом від 05.01.2022 року № 3 «Про затвердження переліку суб’єктів господарювання, основним видом діяльності яких є, зокрема, виробництво продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значимість» затверджено список підприємств, основним видом діяльності яких є виробництво продовольчих товарів, що мають суттєву соціальну значимість: борошна пшеничного, молока пастеризованого, хліба житньо-пшеничного, яєць курячих, птиці (тушка куряча)  та олії соняшникової.

За матеріалами Мінагрополітики 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи