Новости

Яким чином відображається актив з права користування за договором оренди, який визнано згідно з МСФЗ як нематеріальний актив?

26.11.2021

Фахівці Північного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляють, що у разі використання міжнародних стандартів фінансової звітності нормативним документом, що регламентує принципи визнання, оцінки, подання оренди та розкриття інформації про неї є Міжнародний стандарт фінансової звітності 16 "Оренда" від 30.06.2017 (далі – МCФЗ 16).

Суб'єкт господарювання застосовує цей стандарт до всіх видів оренди, включаючи оренду активів з права користування в суборенду, крім, прав, утримуваних орендарем за ліцензійними договорами, що належать до сфери застосування МСБО 38 Нематеріальні активи на такі види продукції, як кінофільми, відеозаписи, п'єси, рукописи, патенти й авторські права (пп. ґ п. 3 МCФЗ 16).

Орендар може, але не зобов'язаний, застосовувати цей стандарт до оренди нематеріальних активів, окрім тих, що зазначені в пп. ґ п. 3 (п. 4 МCФЗ 16).

Згідно з параграфом 22 МCФЗ 16 на дату початку оренди орендар визнає актив з права користування та орендне зобов'язання.

Отже, операції з активами з права користування за договорами оренди, визнаними орендарем як нематеріальні активи згідно з вимогами міжнародних стандартів фінансової звітності, відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку без застосування коригуючих різниць згідно з п.п. 138.1 - 138.3 Податкового кодексу України.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи