Новости

Фінансування та доступ до кредитів малих та дрібних фермерів: закон про Фонд часткового гарантування кредитів в сільському господарстві набув чинності

25.11.2021

19 листопада Президент України підписав Закон "Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві" № 1865-IX (законопроект 3205-2), який визначає правовий статус, особливості утворення та засади діяльності Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві, встановлює порядок визначення критеріїв щодо суб’єктів підприємництва та фінансових установ, зобов’язання за кредитними договорами між якими можуть гарантуватися Фондом.

«Основна мета закону – це  фінансування та доступ до кредитів малих та дрібних фермерів. А Фонд надаватиме гарантії обсягом до 50 % непогашеної суми основного боргу та гарантії на строк дії кредитного договору, але не більше 10 років. Головна умова – у власності та/або користуванні аграріїв повинно бути не більше 500 га землі, і вони мають спеціалізуватися на первинному виробництві сільськогосподарської продукції», – зазначив Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

Він додав, що в Законі чітко прописана процедура управління фондом за участю представників держави, незалежних директорів, які гарантують незалежність та незаангажований підхід. І що важливо, Фонд пропонуватиме портфельні гарантії, які банки використовуватимуть як частину основної застави. 

«Якщо ми говоримо про банки, то до них будуть застосовані аналогічні критерії, які зараз діють в рамках діяльності Міністерства фінансів України, Національного банку України до банків, які зараз приймають участь в державних програмах. Тобто, гарантії надаватимуться лише за кредитами, наданими фінансовими установами, які уклали договір про співпрацю з Фондом та відповідають критеріям прийнятності, затвердженим Радою Фонду», –  пояснив Міністр.

Роман Лещенко зазначив, що статутний капітал формуватиметься за рахунок коштів державного бюджету 2020 року (близько 1,5 млрд грн) та донорської допомоги міжнародних партнерів.

«Загалом він становитиме близько 3 млрд грн. А його діяльність дозволить профінансувати аграріїв на суму 24 млрд грн», –  додав Міністр.

Закон набрав чинності 24.11.2021 року (опубліковано в "Голос України" № 221 від 23.11.2021)

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи