Новости

ТОП – 5 найпоширеніших помилок при заповненні декларації з податку на прибуток

17.11.2021

Закінчилась чергова кампанія декларування податку на прибуток підприємствами з квартальним періодом звітності. Відмічаємо, що при заповненні декларації з податку на прибуток, на жаль, є несуттєві помилки, які між тим з метою їх виправлення потребують уваги та додаткових витрат часу відповідальних працівників фінансово-економічних підрозділів підприємств. Про це повідомив заступник начальника Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Андрій Суббот. 

За результатами проведенного моніторингу звітності, у ДПС запропонували огляд таких помилок.

Помилка 1

Показник зазначений в рядку 1 «Дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку» декларації не відповідає даним, які відображені у фінансовій звітності (Звіт про фінансові результати ф. № 2).

Дані рядка 01 декларації мають відповідати сумі рядків 2000, 2120, 2200, 2220, 2240 Звіту про фінансові результати (ф. № 2).

Помилка 2

Показник зазначений в рядку 2 «Фінансовий результат до оподаткування (прибуток або збиток), визначений у фінансовій звітності відповідно до НП(С)БО чи МСФЗ (+, -)» декларації не відповідає даним, які відображені у фінансовій звітності (Звіт про фінансові результати ф. № 2).

Дані рядка 02 декларації мають відповідати даним рядка 2290 (у разі отримання прибутку) або рядка 2295 (у разі отримання збитку) Звіту про фінансові результати (ф. № 2).

Помилка 3

Не проставлені відмітки (+) в спеціальному полі «Наявність додатків» щодо систему звітування П(С)БО або МСФЗ

Помилка 4

Не проставлені відмітки (+) в спеціальному полі «Наявність поданих до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств додатків – форм фінансової звітності»

Помилка 5

Невірне заповнення додатку ПП до декларації з податку на прибуток в частині вказування строку користування пільгою (з урахуванням того, що декларація впродовж року заповнюється наростаючим підсумком) та наведення замість втрат бюджету у вигляді суми податку на прибуток  не сплаченого до бюджету всієї суми прибутку/витрат.

У додатку ПП до Декларації з податку на прибуток відображаються відомості щодо:

  • коду пільги та найменування пільги за кожним видом податкових пільг з податку на прибуток підприємств згідно із довідником пільг, затвердженим ДПС;
  • найменування податкової пільги згідно з довідником пільг;
  • суми податку, не сплаченого до бюджету у зв’язку з отриманням податкової пільги (вивільнені від оподаткування кошти);
  • строку користування податковою пільгою у звітному періоді;
  • суми податкової пільги, що використана за цільовим призначенням.

Крім того, у ДПС нагадують, що 17 серпня 2021 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 04.06.2021 № 317, яким затверджено зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств.

Виходячи з вищевикладеного, платникам необхідно подавати Податкові декларації з податку на прибуток підприємств (звітні та уточнюючі) за оновленою формою починаючи з 01.01.2022.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи