Новости

ACCA наддала рекомендації щодо запобігання шахрайству

15.11.2021

Палата аудиторів і бухгалтерів України повідомляє, у спільному звіті, що нещодавно вийшов, містяться рекомендації для аудиторів, розробників стандартів і національних регуляторів щодо запобігання шахрайству та реагування на ризики, пов'язані з безперервністю діяльності.

Добре відомий феномен «аудиторського розриву» – розриву в очікуваннях від роботи аудиторів з боку суспільства та тим, чим вони займаються насправді. Іноді очікування об'єктивно завищені, а в окремих випадках справді буває, що аудит відповідає стандартам. Цей розрив необхідно скорочувати – йдеться у спільному звіті від Асоціації дипломованих сертифікованих бухгалтерів (ACCA), Асоціації сертифікованих бухгалтерів Австралії та Нової Зеландії (CA ANZ), Асоціації сертифікованих професійних бухгалтерів Канади (CPA Canada) та Канадської Ради зі стандартів аудиту та підтвердження достовірності (Auditing and Assurance Standards Board, AASB). Що для цього потрібно, так це цілісний підхід, особливо тоді, коли йдеться про очікування щодо: 1) протидії шахрайству з боку аудиторів і 2) «going concern», тобто забезпечення відповідності звітності організацій, що перевіряються, принципу безперервності.

Якість аудиту залишається проблемою для багатьох країн, але їх, хочеться сподіватися, поменшає з новою спільною публікацією з цієї теми, де містяться слушні рекомендації на основі вивчення практики професійної діяльності основних учасників екосистеми звітності (упорядників, аудиторів, регуляторів, розробників стандартів, комітетів з питань аудиту, інвесторів). Виявилося, що причиною «аудиторського розриву» в очікуваннях часто стають нестача знань, якість послуг та еволюційне відставання аудиту як такого.

Для більш ефективного запобігання шахрайству рекомендується залучати фахівців у галузі криміналістичної бухгалтерії до оцінки ризику шахрайства, якщо цей ризик великий. Однак залучення стороннього фахівця не звільняє аудиторів від грамотного використання професійного судження щодо реагування на виявлені ризики. Ба більше, деякі учасники опитування припустили, що залучення фахівців із криміналістичної бухгалтерії може, навпаки, ще більше збільшити розрив в очікуваннях, оскільки аудиторські компанії можуть почати робити це виключно заради комплаєнсу, тоді як рішення має ухвалюватися обґрунтовано і відповідно до ситуації.

Що цікаво, для більш ефективного виявлення шахрайства навіть необов'язково мати «підозрілий» склад мислення – достатньо для IAASB (Ради з міжнародних стандартів аудиту та підтвердження достовірності) разом з національними розробниками просто визначити ті галузі аудиторських стандартів, які сьогодні потребують покращення, та сприяти покращеному застосуванню в цих галузях професійного скептицизму фахівцями-практиками.

Щодо принципу безперервності діяльності, то тут основна рекомендація адресована IAASB та Раді з МСФЗ (IASB), щоб ті вивчили переваги та недоліки чинного «бінарного» підходу до розкриття суттєвої невизначеності щодо безперервності діяльності. Поліпшити ситуацію можна завдяки додатковим вимогам щодо розкриття інформації.

«Аудит повинен еволюціонувати, щоб користуватися довірою та відповідати громадським інтересам. Шахрайство та безперервність діяльності були найактуальнішими темами для учасників наших круглих столів, але водночас виявили прогалини у знаннях та необхідність для кожного учасника екосистеми фінансової звітності розуміти ролі інших. Це взаємозалежна система, на яку покладаються всі гравці», – прокоментувала публікацію Меггі МакГі (Maggie McGhee), виконавчий директор зі стратегій та управління ACCA.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи