Новости

Податковий агент нараховував суми доходів лише за один місяць звітного квартал: чи потрібно формувати та подавати додатки 4ДФ до Розрахунку?

07.10.2021

Фахівці Північного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляють, що податкові агенти зобов’язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (з розбивкою по місяцях звітного кварталу), до контролюючого органу за основним місцем обліку відповідно до п.п. «б» п. 176.2 ст. 176 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Такий розрахунок подається лише у разі нарахування податковим агентом, платником єдиного внеску протягом звітного періоду сум доходів платнику податку – фізичній особі. Запровадження інших форм звітності із зазначених питань не допускається.

Наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4 (у редакції наказу МФУ від 15.12.2020 № 773) затверджені форма Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок) та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Порядок).

Пунктом 1 розд. II Порядку встановлено, що Розрахунок подається окремо за кожний податковий період що дорівнює кварталу  з розбивкою по місяцях звітного кварталу протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу. Розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку протягом звітного періоду.

Заголовна частина Розрахунку містить інформацію щодо обраного платником типу Розрахунку, зокрема, інформацію про додатки, які  є його невід’ємною частиною, що передбачено п.1 розд. III Порядку

Порядком заповнення та подання Розрахунку передбачено що у разі не заповнення того чи іншого рядка Розрахунку та додатків до нього через відсутність операції , а саме :сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, такий рядок прокреслюється (п. 3 розд. II Порядку).

Порядок заповнення Додатка 4 «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» (далі – Додаток 4ДФ) до Розрахунку визначається п. 4 розд. IV Порядку, згідно якого відсутні окремі норми законодавства щодо можливості у податкового агента не подавати додаток  4ДФ до Розрахунку у зв’язку з тим,що подання такого додатка  передбачено затвердженою формою податкового розрахунку та Порядком заповнення визначається алгоритм щодо його заповнення у разі відсутності показників передбачених для відображення в даному додатку.

Таким чином, незалежно від того чи податковий агент нараховував суми доходів платнику податку протягом усього звітного періоду ( в кожному місяці кварталу), або тільки в одному місяці звітного кварталу, додаток, 4 ДФ подається до Розрахунку за кожен місяць звітного кварталу та заповнюється згідно затвердженого Порядку.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи