Новости

Яка періодичність проходження медичних оглядів електротехнічного персоналу на підприємстві

05.10.2021

В ГУ Держпраці у Кіровоградській області повідомляють, метою попереднього (під час прийняття на роботу) чи періодичного (протягом трудової діяльності) медичного огляду є визначення стану здоров’я працівника та можливості виконання ним без погіршення стану здоров’я професійних обов’язків в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу; своєчасного виявлення гострих чи хронічних професійних захворювань, та інше.

«Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій», затверджений наказом МОЗ України № 246 від 21.05.2007 року призначений для працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, та осіб віком до 21 року підприємств, установ та організацій,незалежно від форм власності. .

Роботи на кабельних лініях і діючих електроустановках відносяться до робіт з підвищеною небезпекою (п. З Переліку робіт з підвищеною небезпекою, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці України 26.01.2005 № 15)

Роботи по обслуговуванню діючої електроустановки напругою до і вище 1000 В та виконання в них оперативних переключень, налагоджувальних, монтажних робіт та високовольтних випробувань, роботи під напругою в електроустановках до і вище 1000 В, роботи, пов’язані з діючим енергетичним обладнанням відносяться до робіт, де є потреба у професійному доборі (п. 5 Переліку робіт, де є потреба у професійному доборі, затвердженого наказом МОЗ України та Держнаглядохоронпраці № 263/121 від 23.09.1994 p.).

Періодичність проведення медичних оглядів, фах лікарів, які беруть участь у їх проведенні, перелік необхідних лабораторних, функціональних та інших досліджень, медичні протипоказання допуску до виконання робіт, пов’язані із впливом виробничих факторів, визначені в Переліку шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими обов’язкові попередній (періодичні) медичний огляд працівників, наведеному в Додатку 4, та Переліку робіт, для виконання яких є обов’язковим попередній (періодичні) медичний огляд працівників, наведеному в Додатку 5.

У п. 2 Додатка 5 до Порядку № 246 для електротехнічного персоналу, що виконує роботи з оперативного обслуговування і ремонту діючих електроустановок напругою 127 В і вище змінного струму і 110 В постійного струму, а також монтажні та налагоджувальні роботи, дослідження та вимірювання у цих електроустановках, встановлена періодичність медичного огляду —один раз на 2 роки.

Роботодавець не лише здійснює контроль за проведенням медичних оглядів у строки, погоджені з закладом охорони здоров’я, але і організовує за свій рахунок проведення медичних оглядів як для вже працюючих на підприємстві працівників, так і для тих, які приймаються на роботу.

Головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці Наталія Струтинська.

 

 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи