Новости

Затверджено санітарно-протиепідемічні правила й норми використання ультрафіолетового бактерицидного випромінювання для знезараження повітря та дезінфекції поверхонь у приміщеннях ЗОЗ

13.08.2021
Тема:

МОЗ ухвалив наказ від 06.05.2021 № 882, яким затвердив Санітарно-протиепідемічні правила і норми використання ультрафіолетового бактерицидного випромінювання для знезараження повітря та дезінфекції поверхонь в приміщеннях закладів охорони здоров’я та установ/закладів надання соціальних послуг / соціального захисту населення (далі — Правила № 882). Зазначені Правила № 882 встановлюють механізм знезараження повітря та дезінфекції поверхонь у приміщеннях ЗОЗ, усіх юросіб незалежно від їхньої організаційно-правової форми та ФОП, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, установ / закладів надання соціальних послуг / соціального захисту населення (п. 1 Правил № 882).

Відповідно до п. 3 Правил № 882 ультрафіолетове бактерицидне опромінення (за допомогою ультрафіолетових бактерицидних опромінювачів) повітря приміщень із ризиком поширення збудників туберкульозу та інших інфекційних хвороб повітряним шляхом інфікування є санітарно-протиепідемічним (профілактичним) заходом, спрямованим на зниження кількості мікроорганізмів та профілактику інфекційних хвороб. Ультрафіолетове бактерицидне випромінювання (далі — УФБВ) доповнює ефект вентиляції (механічної та природної) і слугує основним заходом для знезараження повітря, якщо механічної вентиляції немає або вона функціонує неефективно, а використання природної вентиляції обмежено (п. 4 Правил № 882).

Крім того, Правилами № 882 врегульовано:

1) для чого використовувати УФБВ;

2) які вимоги висуваються до ультрафіолетових ламп і приміщень, де розміщують ці лампи;

3) за яких умов лампи необхідно замінити та якою має бути інтенсивність цих ламп;

4) коли люди можуть перебувати в приміщенні, що знезаражується УФБВ;

5) яка особа планує та приймає роботи з монтажу випромінювачів;

6) яким чином визначити ефективність роботи УФБВ та частоту очищення ламп.

Тривалий час в Україні не було уніфікованих процедур використання УФБВ, оскільки Санітарні правила устрою, обладнання та експлуатації лікарень, пологових будинків та інших лікувальних стаціонарів (СанПіН 5179-90)затверджені Головним держлікарем СРСР від 29.06.1990, які регулювали це питання, застаріли.

Правила № 882 набрали чинності 10 серпня 2021 року.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи