Новости

Рекомендації ФССУ щодо підготовки закладів освіти до роботи в новому навчальному році та організації безпечної діяльності під час освітнього процесу

11.08.2021

Фахівці Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернівецькій області звертають увагу, комісія закладу освіти і комісія органу управління зобов'язані завчасно перевірити безпечний стан приміщень для їх функціонування в новому навчальному році як основний показник їхньої готовності.

З метою організації безпечної діяльності під час освітнього процесу керівник закладу освіти наказом затверджує протипожежний режим, що містить порядок:

  • утримання шляхів евакуації (план евакуації оформлюється на кожен поверх будинку окремо);
  • проїзду та стоянки транспортних засобів;
  • відключення від мережі електроживлення обладнання та вентиляційних систем у разі пожежі;
  • огляду приміщень, будівель після закінчення занять і роботи закладу освіти.

Керівник спільно з відповідальними особами під час освітнього процесу має здійснювати систематичний контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних норм, правил протипожежної і особистої безпеки, правил цивільного захисту у всіх приміщеннях закладу.

 Крім цього необхідно перевірити наявність документації:

  • наказ про організацію роботи з охорони праці у навчальному закладі, в якому  визначено відповідальних осіб за охорону праці, безпеку життєдіяльності в навчальному закладі і в окремих структурних підрозділах, а також за безпечну експлуатацію засобів виробництва, які застосовуються в навчальному процесі, відповідальних осіб за безпечну експлуатацію будівель та споруд тощо;
  • інструкції з охорони праці за видами робіт та за професіями на робочих місцях, у майстернях, на території навчального закладу або в інших місцях, де за дорученням роботодавця чи уповноваженого ним органу (далі — роботодавець) виконуються ці роботи, трудові чи службові обов’язки. (Положення про розробку інструкцій з охорони праці, затверджене наказом Держнаглядохоронпраці від 29.01.1998 № 9 із змінами, внесеними наказом Мінсоцполітики30 березня 2017 року № 526);
  • інструкції з безпеки для здобувачів освіти під час занять (у навчальних приміщеннях). (Положення про організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу в установах і закладах освіти, затверджене наказом МОН від 26.12.2017 № 1669);
  • акти-дозволи на проведення занять у кабінетах (лабораторіях), майстернях, спортивних і актових залах;
  • інші документи, що регулюють питання охорони праці, безпеки життєдіяльності в навчальному закладі.

Повний перелік вимог щодо організації роботи та дотримання вимог з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності у закладах дошкільної освіти викладено у додатку до листа Міністерства освіти і науки України від 14.02.2019  № 1/11-1491.

У приміщеннях закладу освіти повинна бути наочність, яка сприяє вивченню і викладанню предметів, попереджає про можливі небезпеки:

  • плакати з правилами безпеки під час занять у приміщеннях закладу освіти;
  • навчально-наочні матеріали, які ілюструють, як забезпечити здорові та нешкідливі умови навчання.
  • знаки безпеки евакуаційні, заборонні, приписуючі, знаки пожежної безпеки, попереджувальні знаки, які призначені для того, щоб попередити та привернути увагу учнів та працівників у разі можливої небезпеки, заборонити ті дії, наслідки яких можуть нести загрозу та небезпеку.

У кабінетах, які використовують електричне обладнання, — кабінетах хімії, фізики, інформатики тощо — електротехнічне обладнання має відповідати вимогам електробезпеки, передбаченим Правилами безпечної експлуатації електроустановок споживачів, затвердженими наказом Держнаглядохоронпраці від 09.01.1998 № 4, іншими чинними нормативними документами.

Інструктажі з питань охорони з працівниками закладів освіти.

Відповідно до ст. 18 Закону "Про охорону праці" працівники під час прийняття на роботу та протягом роботи мають проходити коштом роботодавця інструктаж із охорони праці: вступний, первинний, повторний, позаплановий, цільовий. Посадові особи та інші працівники установ та закладів освіти проходять інструктаж, навчання та перевірку знань з питань охорони праці, надання домедичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також правил поведінки в разі виникнення аварій та надзвичайних ситуацій відповідно до Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26 січня 2005 року № 15, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 лютого 2005 року за № 231/10511 (із змінами).

Тих, хто не пройшов інструктажу, не допускають до роботи.

З водіями шкільних автобусів  (колісних транспортних засобів - КТЗ), які перевозять групи дітей необхідно провести цільовий (передрейсовий) інструктаж безпосередньо перед виїздом або напередодні. Інструктажі з безпеки руху водіїв КТЗ подібні за назвою до інструктажів із охорони праці, однак різняться за змістом, призначенням та порядком їх проведення. Види інструктажів та строки їх проведення визначає Порядок проведення інструктажів та стажування водіїв колісних транспортних засобів, затверджений наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 05.08.2008 № 975.

Запис про передрейсовий інструктаж водіїв КТЗ роблять у журналі реєстрації інструктажів із безпеки руху та фіксують у дорожньому листі штампом «Інструктаж проведено», зазначають час і дату. Дорожній лист підписують особи, які провели інструктаж.

Інструктажі з безпеки життєдіяльності з учасниками освітнього процесу.

Перед початком навчальних занять (один раз на рік) провести вступний  інструктаж з безпеки життєдіяльності з учасниками освітнього процесу щодо безпеки життєдіяльності та первинні інструктажі (на початку навчального року перед початком занять у кожному кабінеті, лабораторії, майстерні, спортзалі тощо, перед початком канікул, а також перед початком заходів за межами закладу освіти).

Проведення цих інструктажів регламентує Положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці в закладах, установах, організаціях, підприємствах, підпорядкованих Міністерству освіти і науки України, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 18 квітня 2006 року № 304 із змінами, внесеними наказом МОН України від 22.11.2017  № 1514.

Служба охорони праці у закладі освіти.

За законодавством керівник закладу освіти зобов’язаний створити службу охорони праці (далі — СОП). На підприємстві, де працює 50 і більше осіб, роботодавець створює службу охорони праці (ст. 15 Закону "Про охорону праці").

У сфері освіти обов’язки відповідальних осіб з охорони праці визначає Положення про організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу в установах і закладах освіти, затверджене наказом МОН від 26.12.2017 № 1669 (далі — Положення № 1669).

Управління (відділи) освіти органів місцевого самоврядування створюють службу охорони праці відповідно до Типового положення (пп. 2 п. 2 розд. ІІІ Положення № 1669).

Однак і керівник закладу освіти за Положенням № 1669 зобов’язаний створити службу охорони праці. На це вказує підпункт 2 пункту 1 розділу IV Положення № 1669:

"Керівник закладу освіти (директор, завідувач) відповідно до Типового положення про службу охорони праці створює в закладі освіти службу охорони праці, безпеки життєдіяльності, яка безпосередньо підпорядковується йому; призначає відповідальних за організацію роботи з охорони праці, безпеки життєдіяльності в закладі освіти та визначає їх функціональні обов’язки, забезпечує функціонування системи управління охороною праці".

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи