Новости

Е-аудит для великих платників податків

21.07.2021

Державна податкова служба України вживає комплекс заходів щодо впровадження новітніх підходів до податкового контролю та якісно нового рівня здійснення контрольно-перевірочної роботи, зокрема застосування процедури електронного аудиту, як складової частини документальної перевірки (е-аудит).

Фахівці Західного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляють про наявність необхідних законодавчих передумов для впровадження процедури е-аудиту для великих платників податків, а саме: встановлення обов’язку надання на запит контролюючого органу в електронній формі копій документів передбачених п. 85.2 ст. 85 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) та визначення формату, порядку подачі такої інформації відповідно до наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до Порядку надання документів великого платника податків в електронній формі при проведенні документальної перевірки» від 15 вересня 2020 року № 561 (далі  – наказ №561), що набирає чинності з 27 серпня 2021 року.

Зокрема, відповідно до наказу №561 уточнено порядок надсилання електронних документів (інформації) великого платника податків до контролюючого органу, їх приймання від платника податків контролюючим органом, автоматизована перевірка та подальше зберігання до закінчення процедури узгодження результатів перевірки або спливу строку, передбаченого для оскарження результатів в адміністративному та судовому порядках, але не менше строку зберігання акта документальної перевірки, при проведенні якої використовувались зазначені електронні документи (інформація) ВПП.

Відповідно до абз. 4 п.85.2 ст. 85 ПКУ зазначено що  для проведення електронної перевірки платник податків забезпечує подання до контролюючого органу засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги" документів, які відповідно до ПКУ пов'язані з обчисленням та сплатою податків і зборів (якщо такі документи створюються таким платником податків в електронній формі та зберігаються на машинних носіях інформації). Загальний формат та порядок подання такої інформації встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Враховуючи вищенаведене, Західне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків просить надати інформацію щодо пропозицій та зауважень з питань впровадження процедури електронного аудиту (е-аудиту).

Впровадження е-аудиту як сучасної форми податкової перевірки суб’єктів господарювання приведе до більш ефективного виконання покладених на податкові органи функцій та вирішіть суперечливі моменти у взаємовідносинах між платниками податків  і податковими органами і, як наслідок, сприятиме зменшенню тиску на бізнес, посиленню захисту прав і законних інтересів платників податків, покращенню інвестиційного клімату в Україні.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи