Новости

Затверджено критерії для внесення до «чорного списку» покупців електроенергії, — Міненерго

13.07.2021

За порушення умов двосторонніх договорів купівлі-продажу електроенергії недобросовісних покупців тимчасово не допускатимуть до наступних електронних аукціонів на Українській енергетичній біржі (УЕБ).

Таке рішення сьогодні прийняв аукціонний комітет з продажу електроенергії за двосторонніми договорами, який сьогодні провів перший заступник Міністра енергетики Юрій Власенко. Участь у засіданні взяли представники НКРЕКП, Мінекономіки, Антимонопольного комітету, ДП «Гарантований покупець», Української енергетичної біржі, державних генеруючих компаній.

«Сьогодні ми ухвалили рішення, що обмежить махінації і спонукає учасників ринку не вдаватися до маніпуляцій, а діяти за чесними правилами. Це рішення тимчасове, до 1 вересня, але воно допоможе найближчим часом стабілізувати ситуацію на ринку електроенергії», — зазначив Юрій Власенко.

Так, аукціонний комітет проголосував за внесення змін до Регламенту організації та проведення електронного аукціону з продажу електричної енергії на Товарній біржі «Українська енергетична біржа». Зміни базуються на пропозиціях УЕБ, з урахуванням зауважень з боку НКРЕКП та учасників ринку.

Згідно зі змінами, продавець електроенергії має право ініціювати внесення до «чорного списку» покупця, який порушив взяті на себе зобов’язання за двостороннім договором купівлі-продажу електроенергії. Для цього продавець має подати обґрунтовану заяву до організатора аукціонів – Української енергетичної біржі.

Виключний список критеріїв для подання такої заяви: 

  • нереєстрація покупцем в системі управління ринками куплених обсягів електроенергії
  • відсутність своєчасної оплати з боку покупця (підтверджується випискою з банку)
  • розірвання договору покупцем в односторонньому порядку

Як результат – недобросовісного покупця не допускатимуть до наступних аукціонів з продажу електроенергії впродовж 6 місяців.

Водночас, якщо покупець виконав зобов’язання за договором, то його можуть знову допустити до участі в торгах. Це також відбувається за письмовою заявою продавця та доданих до неї документів, що підтверджують факт врегулювання обставин.

До 1 вересня Міненерго спільно з НКРЕКП та учасниками ринку має напрацювати зміни для системного рішення, що буде закріплено відповідною постановою Кабміну. Це рішення має встановити постійні правила, які запобігатимуть проявам неринкової поведінки учасників ринку електроенергії.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи