Новости

Коментар НБУ щодо рівня інфляції у червні 2021 року

13.07.2021

У червні 2021 року споживча інфляція в річному вимірі залишилася на рівні попереднього місяця – 9,5%. У місячному вимірі ціни зросли на 0,2%. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України.

Споживча інфляція виявилася вищою за прогноз, оприлюднений в Інфляційному звіті за квітень 2021 року, однак відхилення зменшилося. Сповільнення зростання цін на сирі продукти харчування нівелювало ефекти від подальшого подорожчання природного газу та соняшникової олії, а також від посилення фундаментального інфляційного тиску.

  • Базова інфляція в червні пришвидшилася (до 7,3% р/р з 6,9% р/р у травні)

Під впливом високих світових цін на продовольство, а також стійкого споживчого попиту надалі дорожчали оброблені продовольчі товари (на 12,1% р/р). Прискорилися темпи зростання цін на соняшникову олію та продукти її переробки (майонези, маргарини та спреди). Збільшення виробничих витрат на сировину та енергію позначилося на вартості макаронних та кондитерських виробів, м’ясних і молочних продуктів.

Підвищення вартості послуг також прискорилося до 8,1% р/р. Через збереження стійкого споживчого попиту та зростання виробничих витрат швидше дорожчали послуги закладів громадського харчування, культури, відпочинку, страхування особистого транспорту, кабельного телебачення, інтернету та таксі. Натомість сповільнилося зростання вартості послуг закладів особистого догляду через послаблення карантинних обмежень. Меншими темпами також дорожчали туристичні послуги, зокрема внаслідок тимчасової зупинки авіаційного сполучення між Росією та Туреччиною.

Незначно прискорилося зростання цін на непродовольчі товари (до 1,6% р/р) під впливом стійкого споживчого попиту та ефектів перенесення послаблення обмінного курсу в попередні періоди. Швидше дорожчала фармацевтична продукція, меблі та побутова техніка. Відновилося зростання цін на товари для особистого догляду та електроніку. Натомість темпи падіння цін на одяг та взуття залишилися на рівні попереднього місяця, а подорожчання автомобілів дещо сповільнилося.

  • Темпи зростання цін на сирі продукти харчування продовжили знижуватися (до 5,1% р/р)

Подорожчання ягід уповільнилося через розширення пропозиції на українському ринку. Збільшення імпортної та вітчизняної продукції ранніх овочів позначилося на зниженні цін на них. Завдяки вичерпанню ефекту низької бази порівняння сповільнилося подорожчання яєць та продовжили дешевшати яблука.  

Водночас швидше дорожчало молоко через зростання виробничих витрат (зокрема збільшення вартості кормів) та скорочення виробництва. Високі світові ціни на цукор та гірший урожай цукрового буряку зумовлювали подальше подорожчання цукру на внутрішньому ринку.

  • Адміністративно регульовані ціни надалі підвищувалися (до 18% р/р)

Вартість природного газу для населення продовжила зростати стрімкими темпами в річному вимірі передусім на тлі низької бази порівняння. Водночас у місячному вимірі подорожчання виявилося незначним через запровадження річних контрактів із фіксованими тарифами для населення.

Збільшення виробничих витрат, зокрема на паливо та оплату праці, позначилося на вартості транспортних послуг. Так, у червні зросли тарифи на проїзд у громадському транспорті в кількох обласних центрах. Прискорилося також подорожчання алкогольних напоїв, передусім через підвищення цін на пиво.

  • Темпи зростання вартості палива сповільнилися (до 34,7% р/р)

Це передусім пов'язано з ефектами бази порівняння. Незначний вплив також мало державне регулювання цін у формі обмеження торговельної надбавки на бензин А-95 та дизельне пальне.

Ці та інші чинники ураховуватимуться в оновленому макроекономічному прогнозі, який буде оприлюднено 22 липня 2021 року під час пресбрифінгу за підсумками рішення Правління Національного банку, а детальніше – в Інфляційному звіті, який буде опубліковано 29 липня 2021 року.

За матеріалами НБУ

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи