Новости

Мінфін розробив зміни до Порядку подання фінансової звітності — проект постанови

23.06.2021

Мінфін на своєму офіційному вебсайті оприлюднив проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку подання фінансової звітності» (далі – проект постанови).—

Проектом постанови пропонується внести зміни до Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2000 № 419, з метою приведення його норм у відповідність із Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» та Податковим кодексом України.

Цими змінами, зокрема передбачається подовжити строки подання проміжної фінансової звітності і річної фінансової звітності та удосконалити положення щодо подання в єдиному електронному форматі річної фінансової звітності за 2020 рік та проміжної фінансової звітності за 2021 рік, складених на основі таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами фінансової звітності.

Так, п. 5 Порядку № 419 пропонують викласти в такій редакції:

«5. Підприємства, які відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» належать до мікропідприємств, малих підприємств, непідприємницькі товариства та підприємства, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства, подають річну фінансову звітність органам, зазначеним у пункті 2 (крім органів Казначейства), не пізніше 28 лютого наступного за звітним року.

Підприємства, які відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» зобов’язані оприлюднювати річну фінансову звітність, подають органам статистики та податковим органам звіт про фінансовий стан (баланс) і звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати) (крім консолідованих) з використанням автоматизованої системи «Єдине вікно подання електронної звітності» за звітний рік не пізніше 28 лютого наступного за звітним року, за I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців – не пізніше 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом.

Підприємства, які для складання фінансової звітності застосовують міжнародні стандарти фінансової звітності, річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність, складені на основі таксономії фінансової звітності, разом з відповідними аудиторськими звітами, подають до центру збору фінансової звітності не пізніше 01 червня року, наступного за звітним.

Підприємства, які відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» належать до середніх підприємств, подають річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову  звітність органам, зазначеним у пункті 2 цього Порядку (крім органів Казначейства), не пізніше 01 червня року, наступного за звітним.

Проміжна фінансова звітність (I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців), крім консолідованої, подається підприємствами органам, зазначеним у пункті 2 цього Порядку (крім органів Казначейства), не пізніше 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом.

Проміжна (I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців) або річна фінансова звітність подається підприємствами податковим органам у строки, передбачені Податковим кодексом України.

Підприємства, які відповідно до законодавства зобов’язані подавати фінансову звітність в єдиному електронному форматі до центру збору фінансової звітності, подають річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність за 2020 рік, проміжну фінансову звітність за 2021 рік (I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців), складені на основі таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами фінансової звітності, до центру збору фінансової звітності в електронному форматі не пізніше 31 грудня 2021 року

 

Зауваження та пропозиції до проекту постанови просимо надавати протягом 10 робочих днів з дня його оприлюднення на вебсайті Міністерства фінансів України у письмовій та/або електронній формі за адресою:

  • Міністерство фінансів України, 01008, м. Київ-8, вул. Грушевського, 12/2 або 04071, м. Київ, вул. Межигірська, 11, e-mail: kovtun@minfin.gov.ua.

ДОВІДКОВО:

  • Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку подання фінансової звітності» (завантажити)
  • Повідомлення про оприлюднення проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку подання фінансової звітності» (завантажити)
  • Проект змін до Порядку подання фінансової звітності (завантажити)
  • Порівняльна таблиця до проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку подання фінансової звітності»  (завантажити)

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи