Новости

Термін дії строкового трудового договору може визначатись як конкретною датою так і настання певної події

22.06.2021

Автор: Кірюшин Артем Андрійович, Юридичний інтернет-ресурс "Протокол"

ВС/КЦС: Термін дії строкового трудового договору може визначатись як конкретною датою так і настання певної події (ВС/КЦС у справі № 266/3163/16-ц від 29.04.2021)

Фабула судового акту: Кодексом законів про працю (далі – КЗпП України) визначено, що трудові договори бувають строковими і безстроковими (ст. 23 КЗпП України).

На перший погляд строковий договір є договором, який укладається із працівником на певний строк, наприклад на конкретний проміжок часу визначений двома датами – датою його початку та датою його закінчення.

Але не все так просто.

Постає питання щодо так званих «декретних» посад, тобто посад, які обіймаються робітником на час перебування попереднього робітника у відпустці по вагітності, родах і догляду за дитиною.

Чи є такий договір строковим? Адже дану відпустку можна перервати майже у будь-який момент, який не може бути наперед обумовлений будь-якими строками.

У даній справі особа звернулась із позовом до роботодавця у якому поставила вимогу про визнання незаконним та скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу. В обґрунтування позову робітник послався на те, що його звільнено із займаної посади на підставі п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП України в зв`язку із закінченням строку трудового договору.

Приймаючи його на роботу відповідач не надав інформацію, що трудовий договір є строковим та укладається на час знаходження іншого працівника у декретній відпустці. Заява про прийняття на роботу подана ним без будь-якого застереження про визначення строку трудового договору. Резолюція на заяві про прийом на роботу поставлена директором після фактичного прийняття на роботу. Також не містить даних про закінчення строку трудового договору і наказ про прийняття його на роботу.

Суд першої інстанції у задоволенні позову відмовив. З таким рішенням погодився і апеляційний суд.

На згадані рішення позивачем було подано касаційну скаргу, яку Касаційний цивільний суд визнав безпідставною та у її задоволенні відмовив.

Приймаючи таке рішення ККС послався на те, що за положеннями ст. 23 КЗпП України трудовий договір може бути: безстроковим, що укладається на невизначений строк; на визначений строк, встановлений за погодженням сторін; таким, що укладається на час виконання певної роботи.

Строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавством.

При цьому при укладенні трудового договору на визначений строк цей строк встановлюється погодженням сторін і може визначатись як конкретним терміном, так і часом настання певної події (наприклад, повернення на роботу працівниці з відпустки по вагітності, родах і догляду за дитиною; особи, яка звільнилась з роботи в зв`язку з призовом на дійсну строкову військову чи альтернативну службу, обранням народним депутатом чи на виборну посаду (або виконанням певного обсягу робіт).

Водночас підставами припинення трудового договору є закінчення строку трудового договору крім випадків, коли трудові відносини фактично тривають і жодна зі сторін не поставила вимогу про їх припинення (п. 2 ст. 36 КЗпП України). У нормі права передбачено підставу припинення трудового договору, що укладався на певний строк. А саме: у тих випадках, коли трудовий договір укладався до настання певного факту, такий договір вважається укладеним на певний строк. Тому настання обумовленого факту є підставою для припинення трудового договору у зв`язку із закінченням строку.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи