Новости

Роботодавець, у якого штатна чисельність складається з одного найманого працівника, що знаходиться у «декретній відпустці»: чи подавати Розрахунок та додаток 1 до нього?

17.06.2021

Чи подає Розрахунок та додаток 1 до Розрахунку роботодавець, штатна чисельність якого складається з одного найманого працівника, що знаходиться у відпустці по вагітності та пологам (відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного/шестирічного віку), та по якому у звітному кварталі не здійснювалось нараховування (виплати) доходів?

Форма Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок) та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Порядок) затверджені наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4 (у редакції наказу МФУ від 15.12.2020 № 773).

Розрахунок подається незалежно від того, виплачує чи не виплачує доходи платникам податку (застрахованим особам) податковий агент та незалежно від того чи виплачені платником єдиного внеску (страхувальником) суми такого внеску фактично після їх нарахування до сплати протягом звітного періоду ( п. 2 розд. 2 Порядку).

Згідно з п. 1 розд. ІV Порядку додаток 1 до Розрахунку «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам» (далі – Додаток 1) призначений для щоквартального формування платниками єдиного внеску щодо кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованої їй заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) у розрізі місяців звітного кварталу.

Якщо платник єдиного внеску у звітному кварталі не використовує працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством – Додаток 1 за відповідний квартал не подається.

Питання, пов’язані з обліком штатних працівників, регулюються Інструкцією зі статистики кількості працівників, затвердженою наказом Державного комітету статистики від 28.09.2005 № 286 (далі – Інструкція № 286), відповідно до п. 2.1 розд. 2 якої в облікову кількість штатних працівників включаються усі наймані працівники, які уклали письмово трудовий договір (контракт) і виконували постійну, тимчасову або сезонну роботу один день і більше, а також власники підприємства, якщо, крім доходу, вони отримували заробітну плату на цьому підприємстві.

Крім того, згідно з п.п. 3.2.2 п. 3.2 розд. 3 Інструкції № 286 при обчисленні середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу враховуються всі категорії працівників облікового складу, зазначені в пп. 2.4, 2.5 розд. 2 Інструкції № 286, крім працівників, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами або у відпустці для догляду за дитиною, включаючи тих, які усиновили новонароджену дитину безпосередньо з пологового будинку.

Тобто, роботодавець, штатна чисельність якого складається з одного найманого працівника, що знаходиться у відпустці по вагітності та пологам (відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного/шестирічного віку), та по якому у звітному кварталі не здійснювалось нараховування (виплати) доходів Додаток 1 до Розрахунку не подає.

При цьому, у разі наявності законодавчих підстав для подання Розрахунку, рядок 101 «Середньооблікова кількість штатних працівників за звітний період, осіб» заголовної частини Розрахунку не заповнюється, а в рядку 104 «Облікова кількість штатних працівників» заголовної частини Розрахунку проставляється «1».

За матеріалами «ЗІР: категорія 201.06»

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи