Новости

НБУ планує модернізацію платіжної інфрастуктури: переход СЕП НБУ на режим 24/7

15.06.2021

Національний банк продовжує працювати над переведенням платіжної інфраструктури України на міжнародний стандарт ISO 20022. На базі міжнародного стандарту ISO 20022 Національний банк уже розробляє нове покоління української системи міжбанківських платежів – системи електронних платежів (далі – СЕП). До кінця 2022 року центральний банк планує не лише модернізувати СЕП відповідно до цього міжнародного стандарту, але й перевести її роботу в цілодобовий режим 24/7 (зараз система працює в режимі 23/7). Про це представники регулятора розповіли учасникам фінансового ринку під час онлайн-зустрічі 09 червня 2021 року.

З початку другого кварталу 2021 року до процесу переходу на міжнародний стандарт ISO 20022 Національний банк активно долучає й банки. Так, із 01 квітня цього року працює тестовий стенд СЕП нового покоління. Банки на практиці можуть відпрацьовувати формати кредитового переказу на базі ISO 20022. Зараз до тестового стенду підключилося шість основних компаній, які розробляють програмне забезпечення для банківської сфери, та три банки, а ще три банки перебувають у стадії підключення. Решта банків поетапно приєднуватимуться впродовж наступних місяців: у червні – 9 банків, у липні – 24 банки, в серпні – 20 банків, у вересні – 8 банків, у жовтні – 2 банки.

«Національний банк очікує від банків активної співпраці − включення в процес комплексного тестування взаємодії з осучасненим поколінням СЕП. Ми готові до масштабного тестування та зацікавлені, щоб якомога більше банків та компаній-розробників підключалися до тестового стенду та відпрацьовували технічні, функціональні та методологічні можливості нової версії системи», – наголосив директор Департаменту інформаційних технологій Національного банку Володимир Нагорнюк.

Водночас рішення про дату остаточного переходу всієї банківської системи України на нове покоління СЕП Національний банк ухвалюватиме в діалозі з банками та лише після детального аналізу результатів тестування, з урахуванням необхідних доопрацювань та готовності банків.

«Ми вдячні банкам за їх активне включення в роботу та участь у наших систематичних зустрічах. Ми впевнені, що банківська система зможе успішно перейти на новий стандарт і зробити його затребуваним та зручним як для клієнтів, так і для банків», – підкреслив заступник Голови Національного банку Олексій Шабан.

Нагадаємо, осучаснення СЕП відповідно до міжнародного стандарту ISO 20022 дасть можливість модернізувати фінансову інфраструктуру, підвищити конкурентоспроможність нашої країни та сприятиме її інтеграції зі світовими ринками, що вже працюють за цим стандартом.

Довідково

Міжнародний стандарт ISO 20022 – універсальний спосіб взаємодії різних автоматизованих систем учасників фінансових і торгових ринків у світі. Його впровадження в Україні надасть банкам та бізнесу нові можливості, здешевить трансакції, підвищить гарантії їх проведення та безпеку. Крім того, цей стандарт дає можливість збагатити платіж додатковою інформацією, а також автоматизувати значну кількість процесів під час оброблення платежів.

За матеріалами НБУ

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи