Новости

Процедура припинення підприємницької діяльності

10.06.2021

Фахівці ДПС у Хмельницькій області нагадують платникам податків про процедуру припинення підприємницької діяльності. Підприє́мницька дія́льність — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик, господарська діяльність із метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку. Ця діяльність завжди носить ризиковий характер. Якщо підприємець не отримує очікуваних доходів, то може в добровільному порядку припинити  власну господарську діяльність.

Проте процедура припинення підприємницької діяльності  має свої поступові кроки.

1 Крок: Зняття з обліку в Держреєстрі

Підприємцеві потрібно подати державному реєстратору заяву про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця.

Заяву можна подати в паперовій або електронній формах:

  • в паперовій формі заява подається особисто заявником.  При собі потрібно мати документ, який посвідчує особу (паспорт громадянина України/тимчасове посвідчення громадянина України/паспортний документ іноземця/посвідчення особи без громадянства/посвідку на постійне чи тимчасове проживання). Заяву може подати і довірена особа. В такому випадку крім паспорта  вона повинна пред'явити оригінал або нотаріально засвідчену копію довіреності.

Також можна відправити заяву  поштою. У разі надсилання поштового відправлення, справжність підпису заявника повина бути нотаріально посвідчена.

  • в електронній формі документи подаються заявником через портал електронних сервісів. Скористатися таким способом надання документів можуть тільки ті ФОП, які отримали електронний цифровий підпис (ЕЦП).

2. Крок: Зняття з обліку в ДПС, Державній службі статистики та Пенсійному фонді

Датою зняття з обліку ФОП вважається день отримання даних про держреєстрацію припинення ним підприємницької діяльності.

Державна служба статистики в день отримання таких відомостей повністю припиняє будь-які відносини з підприємцем.

В Пенсійному Фонді ФОП буде знятий з обліку як платник ЄСВ, тільки якщо не має заборгованості зі сплати внеску, після проведення передбачених законодавством перевірок.

Державна податкова служба

Реєстрація закриття ФОП не знімає зобов'язань, які виникли у зв'язку з веденням підприємницької діяльності.

ФОП перебуватиме на обліку в органах ДПС як платник податків до проведення перевірки. При цьому, пам’ятайте, що в разі закриття ФОП потрібно:

  • подати передбачену законодавством звітність;
  • сплатити необхідні податки та збори (зобов'язання, які передбачені звітним періодом, і ті, що виникли раніше, але не були погашені вчасно).

3. Крок: Закриття рахунків в банках

ФОП треба закрити наявні підприємницькі рахунки шляхом подачі відповідної заяви до відділення банку.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи