Новости

ДПС оприлюднила новий (доопрацьований) проект Порядку зарахування у рахунок майбутніх платежів ЄСВ або повернення надміру та помилково сплачених коштів

25.05.2021

ДПС України на своєму офіційному веб-сайті оприлюднила доопрацьований проект наказу Мінфіну «Про затвердження Порядку зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів» (далі – проект наказу).

Проект наказу розроблено з метою створення дієвого механізму повернення платникам або перерахування на відповідні рахунки помилково сплачених коштів ЄСВ, зокрема чітке розмежування обов’язків, покладених на структурні підрозділи податкового органу та фонди загальнообов’язкового державного соціального страхування, та визначення термінів виконання цих обов’язків.

Проект наказу розроблено відповідно до вимог статей 9, 11 розділу III Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», пункту 22 постанови Кабінету Міністрів України від 29.04.2020 року № 321 «Про затвердження Порядку функціонування єдиного рахунка та виконання норм статті 35Податкового кодексу України центральними органами виконавчої влади» (далі – постанова № 321), а також наказу Міністерства фінансів України від 25.09.2020 року № 587 «Про затвердження Змін до Положення про рух коштів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

До проекту надано зауваження деякими органами виконавчої влади, у зв’язку з чим його доопрацьовано. Також доопрацьовано аналіз регуляторного впливу.

Так, запропонованим проектом наказу передбачається впровадження ряду дієвих механізмів, спрямованих на реалізацію прав платників на отримання якісних послуг з адміністрування ЄСВ.

1. Проектом порядку передбачено не лише включення норми щодо повернення ЄСВ, помилково сплаченого через єдиний рахунок, але й визначено документи, які для цього створюються, та чіткий порядок дій підрозділів податкових органів, фондів та органів Держказначейства в процесі повернення ЄСВ. Отже повернення буде відбуватись безперешкодно та у визначені терміни.

2. Запроваджується право подавати заяву про повернення ЄСВ в електронній формі через Електронний кабінет. При цьому проектом передбачена чітка структурована форма заяви, якою можливо користуватись як при її заповненні в електронній формі, так і в паперовій.

Отже етап подачі заяви буде максимально спрощено та здешевлено.

3. Планується завдяки структуруванню даних в заяві максимально автоматизувати процес формування висновку про повернення. Більше того, оптимізовано кількість підрозділів, які братимуть участь у формуванні висновків.

Отже етап авторизації податковими органами операцій повернення ЄСВ буде значно оптимізовано, що забезпечить оперативне повернення коштів та дозволить значно скоротити витрати податкових органів.

4. Усувається норма, відповідно до якої існувало обмеження щодо можливості повернення ЄСВ лише з того рахунку, на який його було помилково сплачено.

Така новела кардинально змінює механізм повернення ЄСВ, дозволяючи позбутись від звернень до фондів за коштами, які сплачувались на застарілі рахунки. Отже оновлений механізм повернення полягатиме в оперативному поверненні ЄСВ з діючих рахунків, на яких завжди є надходження коштів. Тому повернення коштів відбуватиметься максимально швидко. Крім того, податкові органи не витрачатимуть зайвий робочий час на формування звернень до фондів, що у свою чергу позбавить й фонди від опрацювання зайвих звернень.

5. Усувається норма щодо направлення фондам копій розрахункових документів платника. При цьому механізм взаємодії з фондами у цьому напрямку удосконалено шляхом включення необхідних полів даних до форми висновків про повернення.

Отже буде облегшено документообіг між податковими органами та фондами, що зекономить робочий час для обох сторін.

В проекті наказу враховано як інтереси платників (суб’єктів господарювання, громадян) так і державних органів. Цифровізація та інші напрями спрощення процесів передбачено для всіх сторін, що дозволяє дійти висновку про відповідність акта принципу збалансованості державної регуляторної політики.

З метою налагодження всебічного громадського обговорення, зауваження і пропозиції стосовно змісту регуляторного акту надавати у письмовій та електронній формі протягом місяця з дня публікації цього оголошення на адресу розробника: 04655, Львівська площа, буд. 8, Державна податкова служба України, Департамент інфраструктури та бухгалтерського обліку, е-mail:  y.falashtinska@tax.gov.ua.

Додаткові матеріали

 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи