Новости

Про відповідальність за порушення законодавства з питань державного ринкового нагляду

18.05.2021

В ГУ Держпраці у Кіровоградській області повідомляють, на Управління покладено повноваження з питань державного ринкового нагляду щодо додержання вимог технічних регламентів суб’єктами господарювання (розповсюджувачами нехарчової  продукції).

Якщо під час перевірки суб’єкта господарювання орган ринкового нагляду встановив, що продукція відповідає встановленим вимогам, але становить ризик для життя та здоров’я громадян або інших аспектів захисту суспільних інтересів, він невідкладно вимагає від суб’єкта вжити заходів для усунення такого ризику, вилучення продукції з обігу та/або відкликання її з ринку залежно від характеру визначеного ризику.

Адміністративно-господарські санкції застосовуються за кожну модель, артикул чи партію продукції, яка є небезпечною, становить ризик та/або не відповідає встановленим вимогам, незалежно від кількості одиниць такої продукції та/або місць її реалізації. 

Суб’єкт господарювання має сплатити штраф у п’ятнадцятиденний строк з дня отримання постанови про його накладення.

Суб’єкт господарювання має право оскаржити рішення органу ринкового нагляду про накладення штрафу до керівника органу ринкового нагляду, а також у судовому порядку. У разі оскарження рішення у суді суб’єкт господарювання сплачує штраф після прийняття відповідного рішення керівником органу ринкового нагляду або судом. Сплата штрафу не звільняє суб’єкта господарювання від відповідальності за шкоду, заподіяну споживачам (користувачам) продукції.

Крім того, звертаємо вашу увагу на розміри штрафів, які накладаються за порушення.

До особи, яка ввела продукцію в обіг або вважається такою, застосовуються адміністративно-господарські санкції у вигляді штрафу в разі:

1) введення в обіг продукції, що становить серйозний ризик, – у розмірі 6 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (далі – НМДГ), а за повторне протягом періоду від одного року до трьох років вчинення такого самого порушення, за яке на особу вже було накладено штраф, – у розмірі 20 000 НМДГ;

2) введення в обіг продукції, яка не відповідає встановленим вимогам (крім ряду випадків), – у розмірі 3 000 НМДГ, а за повторне порушення – у розмірі 6 000 НМДГ.

До розповсюджувача застосовуються штрафи в разі недодержання умов зберігання продукції, якщо внаслідок цього продукція стала небезпечною та/або такою, що не відповідає встановленим вимогам, у розмірі 2 000 НМДГ, а за повторне протягом трьох років порушення – у розмірі 4 000 НМДГ.

До суб'єкта господарювання застосовується штраф в разі:

1) невиконання або неповного виконання вимог рішення про вжиття обмежувальних (коригувальних) заходів – у розмірі від 2 000 до 10 000 НМДГ;

2) невиконання припису про негайне усунення порушень вимог щодо представлення за місцем проведення ярмарку, виставки, показу чи демонстрації в інший спосіб продукції, що не відповідає встановленим вимогам, – у розмірі 1 000 НМДГ, а за невиконання вимог рішення про негайне припинення представлення продукції за місцем проведення ярмарку, виставки, показу чи демонстрації в інший спосіб продукції – у розмірі 2 000 НМДГ;

3) створення перешкод шляхом недопущення до проведення перевірок характеристик продукції та невиконання вимог посадових осіб, які здійснюють ринковий нагляд, – у розмірі 10 000 НМДГ.

Головний державний інспектор відділу організації державного та ринкового нагляду,надання адміністративних послуг Управління Держпраці у Кіровоградській області Олена Муфазалова
 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи