Новости

Допомогу на медичне обслуговування надає благодійна організація: чи потрібно оподатковувати?

30.04.2021

Фахівці ДПС у Запорізькій області повідомляють, до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються та не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб кошти або вартість майна (послуг), що надаються за рахунок коштів благодійної організації, як допомога на лікування та медичне обслуговування:

  • платника податку,
  • або члена сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення,
  • дитини, яка перебуває під опікою або піклуванням платника податку, за умови документального підтвердження витрат, пов’язаних із наданням зазначеної допомоги (у разі надання коштів), у тому числі, але не виключно, для придбання ліків, донорських компонентів, протезно-ортопедичних виробів, виробів медичного призначення для індивідуального користування осіб з інвалідністю (п.п. 165.1.19 ст. 165 Податкового кодексу України).

Зазначені норми застосовуються благодійною організацією за наявності документів, які підтверджують факт проведення такого лікування та медобслуговування, зокрема:

  • відповідних підтвердних документів, що підтверджують цільовий характер надання коштів (в разі здійснення попередньої оплати таких послуг),
  • або факт надання послуг (якщо оплата здійснюється після надання таких послуг).

Це, зокрема, документи, що підтверджують потребу фізичної особи в лікуванні та медичному обслуговуванні (зокрема, наявність хвороби, патологічного стану), документи про надання таких послуг, що ідентифікують постачальника послуг та платника податку, якому вони надаються, обсяги та вартість таких послуг: договори, платіжні та розрахункові документи, акти надання послуг, інші відповідні документи в залежності від необхідного лікування або медичного обслуговування, хвороби та її стану.

Зазначений порядок застосовується до сум допомоги для оплати вартості зазначених послуг з лікування та медичного обслуговування, як в Україні, так і за її межами.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи