Новости

Роботодавці закликали терміново ініціювати внесення змін до ПКУ, виключивши норми щодо застосування ставки ПДВ 14% на окремі види сільськогосподарської продукції

23.04.2021

Федерація роботодавців України разом із іншими асоціаціями переробників сільськогосподарської продукції та переробними підприємствами закликала голову Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева терміново ініціювати внесення змін до ПКУ, виключивши з нього норми щодо застосування ставки ПДВ 14% на окремі види сільськогосподарської продукції.

Нагадаємо, під час розгляду Верховною Радою України проекту Закону України №3656 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції» роботодавці послідовно виступали проти його прийняття. А потім зверталися до Президента України Володимира Зеленського з проханням скористатися правом вето щодо нього.

Пільгову ставку податку в розмірі 14% було встановлено для сільськогосподарської продукції в частині незбираного молока, великої рогатої худоби, живих свиней, пшениці, жита, ячменю, вівса, кукурудзи, соєвих бобів, зерен льону та ріпаку, соняшнику та інших олійних культур, а також цукрових буряків.

Перші місяці застосування змін, внесених цим Законом, повною мірою підтвердили побоювання роботодавців щодо наслідків його прийняття, а саме:

  • викривлення конкурентного середовища (зокрема, між переробниками, які використовують власну сировину та тими, хто переробляє придбану сировину)
  • суттєві втрати більшості переробників сільськогосподарської продукції (зокрема, переробників у м’ясній, молочній, борошномельній, цукровій та солодовій галузях) на тлі виграшу окремих вертикально інтегрованих структур.

Крім того дане нововведення не відповідає положенням Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, зокрема в частині вимог статті 98 Директиви Ради 2006/112/ЄС про спільну систему податку на додану вартість для запобігання виникненню структурної неврівноваженості у Співтоваристві та викривленню конкуренції в деяких напрямах діяльності, внаслідок застосування Державами-членами різних стандартних ставок ПДВ, встановлюється мінімальна стандартна ставка в розмірі 15% з можливістю перегляду.

Тож роботодавці звернулися до голови профільного комітету ВРУ із проханням терміново ініціювати внесення змін до Податкового кодексу, виключивши з нього норми щодо застосування ставки ПДВ 14% на окремі види сільськогосподарської продукції (зокрема, за товарними позиціями відповідно до УКТ ЗЕД:

  • 0102 (Велика рогата худоба, жива);
  • 0103 (Свині, живі),
  • 0401 (в частині молока незбираного);
  • 1001 (Пшениця), 1002 (Жито),
  • 1003 (Ячмiнь),
  • 212 91 (Цукрові буряки)).

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи