Новости

Скоро в країні може запрацювати відкритий ринок платіжних послуг

19.04.2021

Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики на своєму засіданні 14 квітня 2021 року схвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти в другому читанні проект закону України «Про платіжні послуги» № 4364.

Європейська Бізнес Асоціація неодноразово наголошувала на доцільності якнайшвидшого прийняття зазначеного законопроєкту, яким в Україні будуть впроваджені нові стандарти банківського ринку і платіжних послуг.

Європейське регулювання в цьому контексті полягає в тому, щоб відкрити ринок платіжних послуг для нових гравців – гнучких і технологічних сервісних компаній, діяльність яких не обтяжена повним комплексом банківського регулювання, але  залишатиметься у регуляторному і наглядовому полі НБУ.

Із запровадженням стандартів відкритого ринку, у системі платіжних послуг з’явиться і дві нових категорії регульованих інституцій:

  • Компанії, які, за згоди клієнтів, ініціюють платежі безпосередньо з клієнтських рахунків у банках.
  • Компанії, які мають доступ до даних клієнтів банків (за згоди клієнтів), та забезпечують інформаційно-аналітичний сервіс щодо їх транзакцій та рахунків, у так званому «єдиному вікні», наприклад, у форматі мобільного додатку. «Послуги усіх банків в єдиному продукті».

Система Відкритого ринку передбачає, що банки забезпечуватимуть цим компаніям доступ до клієнтських даних через відкриті API (коди, IP-адреси, тощо).

Таким чином, очікується, що конкуренція між банками трансформується у пряму конкуренцію між продуктами, а за увагу клієнта та право надання йому інформаційно-аналітичних послуг боротимуться між собою банки та спеціальні провайдери.

Українська банківська система є спроможною до швидкої адаптації, разом з цим, так званий перехідний період є обов’язковим, для забезпечення планомірного переходу до роботи за стандартами Відкритого банку для всіх учасників ринку платіжних послуг.

Експерти Асоціації брали активну участь в розробці проекту Закону № 4364 та узгодженні пропозицій до нього з авторами. Компанії-члени Асоціації вдячні Комітету ВРУ за детальне обговорення пропозицій та підтримку основної частини пропозицій представників бізнесу. Вважаємо, що практика відкритого діалогу з бізнес-спільнотою буде продовжена під час підготовки інших проектів законодавчих актів України.

У ЄВА сподіваються, що вже цього року вільний ринок платіжних послуг запрацює в Україні.

Довідково:

У висновку Комітету ВРУ зазначено, що прийняття законопроекту дозволить:

  • визначити загальні засади функціонування платіжних систем в Україні, встановити правила надання платіжних послуг та засади державного регулювання платіжного ринку;
  • адаптувати законодавство України до законодавства ЄС та сформувати правову підставу для інтеграції платіжної системи України з платіжною системою ЄС;
  • посилити захист прав користувачів платіжних послуг, забезпечивши:
  • прозорість надання платіжних послуг та повноту інформації стосовно умов їх надання;
  • чіткий розподіл прав та обов’язків користувачів та надавачів платіжних послуг;
  • встановлення вимог до управління ризиками надавачів платіжних послуг та аутентифікації користувача.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи