Новости

Порядок оформлення довіреності на право розпоряджатись рахунком у банку

14.04.2021

Фахівці Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на сторінці у Facebook звертають увагу на ситуації, коли вкладнику складно, а то й неможливо самостійно потрапити до банку та здійснити певні операції щодо поточного або депозитного рахунку. Наприклад, така ситуація може скластися через стан здоров’я, часті відрядження або ж якщо клієнту пенсійного віку важко відвідувати банк для отримання пенсії тощо.

Для таких випадків законодавством України передбачено право клієнта (вкладника) банку на оформлення довіреності на інших осіб, яке він може реалізувати як у день відкриття рахунку, так і в будь–який інший час. Варто зауважити, що, відповідно до статті 249 Цивільного Кодексу України  (далі – ЦКУ), вкладник, який видав довіреність, має право в будь-який час її скасувати. Щоб уникнути спірних ситуацій при скасуванні довіреності, необхідно повідомити про це рішення свого представника та банк!

Відповідно до ЦКУ довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами.

Пам’ятайте! Оформити довіреність може тільки власник рахунку з обов’язковою присутністю особи, на ім’я якої оформлюється доручення, та відповідними документами (паспорт, ідентифікаційний код тощо).

Оформити довіреність можна різними способами:

  • безпосередньо у відділенні банку (якщо банк надає таку послугу); довіреність, засвідчується уповноваженим працівником банку у присутності власника рахунку та довірених осіб і не потребує додаткового засвідчення;
  • за межами банку – у нотаріуса або в інших інстанціях, передбачених статтею 245 ЦКУ  (наприклад, довіреність військовослужбовця або іншої особи, яка перебуває на лікуванні у госпіталі, санаторії та іншому військово-лікувальному закладі, може бути посвідчена начальником цього закладу, його заступником з медичної частини, старшим або черговим лікарем; довіреність особи, яка проживає у населеному пункті, де немає нотаріусів, може бути посвідчена уповноваженою на це посадовою особою органу місцевого самоврядування; якщо ви знаходитесь за кордоном, можна звернутися до консульства або дипломатичного представництва).

У тексті довіреності повинні бути вказані час і місце її видачі, ПІБ довірителя (вкладника) і його представника, термін дії, підпис довірителя, а також вказані конкретні юридичні дії щодо управління рахунком, на здійснення яких вона видається, наприклад:

  • відкриття /закриття рахунку від імені довірителя;
  • отримання вкладу по закінченню його терміну/отримання відсотків;
  • розпорядження коштами на поточному рахунку (в т.ч. отримання готівкових коштів з рахунку);
  • номери поточних або депозитних рахунків, якщо повноваження надаються щодо конкретних рахунків, а не взагалі;
  • отримання інформації про стан рахунку, запитування довідки та виписки у відділеннях банку.

Зверніть увагу, перш ніж оформляти довіреність, доцільно уточнити всі деталі щодо цього документу у вашому банку!

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи