Новости

Строки звернення до суду за захистом трудових прав

13.04.2021

Відповідно до статті 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Громадяни нерідко  звертаються до суду  для вирішення трудових спорів, зокрема, для  поновлення на роботі, стягнення заробітної плати, оскарження дисциплінарних  стягнень, тощо.  При цьому важливо  подати позов  у встановлений строк. 

Які ж строки звернення до суду для захисту трудових прав  консультує фахівець Новгород-Сіверського бюро правової допомоги Наталія Довбня.

Частиною першою  статті 233 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України) передбачено, що працівник може звернутися із заявою про вирішення трудового спору безпосередньо до суду в тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, а у справах про звільненняв місячний строк з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки.

Про те, що виходячи зі змісту частини першої статті 233 КЗпП України, вважливо розрізняти початок перебігу строку для звернення до суду залежно від виду позовних вимог: вимог у справах про звільнення та інших вимог працівника зауважив, зокрема,  Верховний Суд  у постанові від  03.02.2021р у справі № 682/2782/18.

Що стосується  порушення законодавства про оплату праці, то працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком.

Для звернення власника або уповноваженого ним органу до суду в питаннях стягнення з працівника матеріальної шкоди, заподіяної підприємству, установі, організації, встановлюється строк в один рік з дня виявлення заподіяної працівником шкоди.

У разі незгоди з рішенням комісії по трудових спорах працівник чи власник або уповноважений ним орган можуть оскаржити її рішення до суду в десятиденний строк з дня вручення їм виписки з протоколу засідання комісії чи його копії (ст. 228 КЗпП України).

А якщо строк звернення до суду пропущено?

Стаття 234 КЗпП України передбачає, що у разі пропуску з поважних причин установлених строків   суд може поновити ці строки.

При цьому в пункті 4 постанови Пленуму  Верховного Суду України № 9 від 06.11.92 «Про практику розгляду судами трудових спорів» зазначено, що «встановлені статтями 228, 223 КЗпП України строки  звернення до суду застосовуються незалежно від заяви сторін. У кожному випадку суд зобов’язаний перевірити і обговорити причини пропуску цих строків, а також навести у рішенні мотиви, чому він поновлює або вважає неможливим поновити порушений строк.»

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи