Новости

Мінфін розробив Порядок ведення обліку товарних запасів для ФОП, у т. ч. платників ЄП

08.04.2021

Мінфін на офіційному веб-сайті оприлюднив проект наказу «Про затвердження Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку» (далі – проект акта)

Проект наказу розроблено Мінфіном спільно з ДПС України з метою забезпечення виконання п. 12 ст. 3 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) стосовно визначення порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку.

Обґрунтування необхідності прийняття акта

Змінами, внесеними до п. 12 ст. 3 Закону № 265, передбачено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) під час продажу товарів (надання послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку.

Однак, незважаючи на те, що Законом № 265 для ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування, передбачено обов’язок вести облік товарних запасів, ані Законом № 265, ані Податковим кодексом України форму і порядок ведення такого обліку не визначено.

Отже, проектом наказу передбачено затвердити Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку.

Проект наказу та аналіз його регуляторного впливу оприлюднені на офіційному вебсайті Міністерства фінансів України (www.minfin.gov.ua в рубриці «Законодавство\Проекти регуляторних актів для обговорення\Проекти регуляторних актів для обговорення у 2021»).

Зауваження та пропозиції до проекту наказу надавати протягом місяця з дня оприлюднення на поштову або електронну адресу:

  • Міністерство фінансів України, вул. Грушевського, 12/2, м. Київ-8, 01008.
  • Державна регуляторна служба України, вул. Арсенальна, буд. 9/11, м. Київ, 01011, е-mail: inform@dkrp.gov.ua.

ДОВІДКОВО

  • Проект наказу Мінфіну «Про затвердження Порядку обліку товарних запасів для фізичних осіб-підприємців, у тому числі платників єдиного податку» (завантажити)
  • Аналіз регуляторного впливу до проекту наказу Мінфіну «Про затвердження Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку» (завантажити)
  • Повідомлення про оприлюднення проекту наказу Мінфіну «Про затвердження Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку» (завантажити)
  • Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку (завантажити)
  • Пояснювальна записка до проекту наказу Мінфіну «Про затвердження Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку»  (завантажити)

 

 

 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи