Новости

Як виправити помилки, самостійно виявлені у податковій декларації платника ЄП третьої групи (ЮО), у разі подання уточнюючої податкової декларації?

03.03.2021

Як виправити помилки, самостійно виявлені у податковій декларації платника ЄП третьої групи (ЮО), у разі подання уточнюючої податкової декларації?

При виправленні помилок, допущених в податковій декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичні особи) (далі – податкова декларація) за минулий податковий період шляхом подання уточнюючої податкової деклараціаї платнику необхідно надати податкову декларацію, з відповідною позначкою «Уточнююча» у рядку 1 розд. І «Загальні відомості» (далі – розд. І) податкової декларації.

Уточнюючі податкові декларації подаються окремо за кожний податковий (звітний) період, що уточнюється.

У рядку 3 розд. І податковий (звітний) період, за який уточнюється декларація – ставиться відмітка в одній із клітинок: І квартал, півріччя, три квартали або рік та проставляється рік.

В розділах ІІ «Дохід, що підлягає оподаткуванню» (далі – розд. ІІ) та ІІІ «Розрахунок податкових зобів’язань з єдиного податку» (далі – розд. ІІІ) уточнюючої податкової декларації зазначаються правильні показники з урахуванням уточнень наростаючим підсумком.

У рядках 11–17 розд. ІV «Визначення податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок» (далі – розд. ІV) уточнюючої податкової декларації зазначається сума уточнень податкових зобов’язань, яка розраховується шляхом порівняння показників уточнюючої податкової декларації та податкової декларації, яка уточнюється, а також сума нарахованого штрафу та пені, зокрема:

  • у рядку 11 — сума податку за даними раніше поданої декларації, що уточнюється (рядок 10 податкової декларації, що уточнюється);
  • у рядку 12 — уточнена сума податкових зобов’язань за податковий (звітний) період, у якому виявлена помилка;
  • у рядку 13 — сума єдиного податку (недоплата), яка збільшує податкове зобов’язання у зв’язку з виправленням помилки (рядок 12 – рядок 11 декларації, якщо рядок 12 > рядка 11);
  • у рядку 14 — сума податку, яка зменшує податкове зобов’язання у зв’язку з виправленням помилки (зазначається тільки позитивне значення: рядок 11 – рядок 12 декларації, якщо рядок 11 > рядка 12);
  • у рядку 15 — сума штрафу в розмірі 3 % суми недоплати (рядок 13 3%);
  • рядок 16 — в уточнюючій декларації не заповнюється;
  • у рядку 17 —  сума пені самостійно нарахована відповідно до п.п. 129.1.3 п. 129.1 та абзацу третього п. 129.4 ст. 129 Податкового кодексу України.

Звертаємо увагу, якщо помилки, зроблені в розд. ІІ та розд. ІІІ податкової декларації, не призвели до заниження податкового зобов’язання за податковий (звітний) календарний квартал (рядок 10 податкової декларації заповнено вірно), то в уточнюючій податковій декларації у розд. ІV заповнюються показники рядків 11 та 12, а рядки 13–17 прокреслюються.

За матеріалами «ЗІР: категорія 108.01»
 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи