Новости

Розрахунковий центр із 1 липня 2021 року трансформується з банку в небанківську фінансову установу

02.03.2021

Національний банк України погодив план припинення банківської діяльності "Розрахунковим центром з обслуговування договорів на фінансових ринках" (далі – Розрахунковий центр) без припинення юридичної особи.

Відповідне рішення №63-рш Правління Національного банку ухвалило 19 лютого 2021 року.

Передумовою для прийняття цього рішення стало ухвалення 19 червня 2020 року Верховною Радою України Закону про спрощення залучення інвестицій (№ 738-IX).

Законом передбачено нові правила здійснення клірингової діяльності, яку відтепер відокремлено від банківської діяльності, починаючи з 1 липня 2021 року. Враховуючи це, Розрахунковий центр, який наразі є банківською установою, що здійснює клірингову діяльність, має трансформуватися з банку в небанківську фінансову установу, відмовившись від банківської ліцензії.

3 лютого 2021 року загальні збори акціонерів Розрахункового центру прийняли рішення про припинення здійснення банківської діяльності без припинення юридичної особи з 1 липня 2021 року. Національний банк погодив такий план припинення та зобов’язав банк не пізніше п’ятого числа кожного місяця подавати до НБУ звіт про стан виконання плану припинення.

У межах зазначеного плану Розрахунковий центр повинен виконати всі свої зобов’язання, пов’язані з банківською діяльністю, провести остаточні розрахунки з Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, закрити поточні та кореспондентські рахунки. Розрахунковий центр не є учасником жодної з платіжних систем та не має наміру здійснювати діяльність як платіжна організація платіжних систем. В установи немає відокремлених підрозділів.

Розрахунковий центр має ліцензію Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку на здійснення клірингової діяльності. Після трансформації Розрахунковий центр продовжить здійснювати відповідну професійну діяльність на ринках капіталу без жодних закріплених законом монопольних повноважень. Також Розрахунковий центр продовжить облік грошових коштів учасників ринку в Національному банку, що підтверджує безпечність і надійність розрахунків у майбутньому.

Довідково

Національний банк України є акціонером Розрахункового центру (у володінні НБУ понад 80% акцій РЦ).

За матеріалами НБУ

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи