Новости

Парламент підтримав законопроект щодо ефективного функціонування експортно-кредитного агентства

04.02.2021
Тема: ВЭД

3 лютого Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект №3793 “Про внесення змін до Закону України “Про забезпечення масштабної експансії експорту товарів (робіт, послуг) українського походження шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту”. За це рішення проголосували 237 народних депутатів.

Реалізація законопроекту  несе фундаментальні зміни, які дозволять перезапустити  експертно-кредитне агентство та ефективно функціонувати відповідно до сучасних міжнародних принципів.

“Дякую профільному комітету парламенту за співпрацю над цим законопроєктом. Збільшення статутного капіталу ЕКА до 2 млрд грн створить умови для розширення географії експорту України, підвищення конкурентоспроможності українських експортерів,  розвитку малого та середнього підприємництва”, – прокоментував Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

Так, прийняття проекту Закону дозволить:

  • розширити можливість ЕКА здійснювати страхування та перестрахування експортного факторингу; 
  • привести норми Закону стосовно корпоративного управління ЕКА у відповідність із нормами Закону України “Про управління об’єктами державної власності” у частині утворення та функціонування органів управління (наглядової ради та правління); 
  • передати управлінню ЕКА право ініціативи передачі окремих операційних функцій іншим установам з обов’язковим погодженням наглядовою радою; 
  • збільшити розмір початкового статутного капіталу ЕКА до 2 мільярдів гривень; 
  • уможливити страхування ЕКА інвестицій тільки від некомерційних ризиків на основі загальносвітової практики; 
  • розширити сфери підтримки українського експорту з доданою вартістю;
  • запровадити новий вид державної допомоги – державні гарантії для забезпечення виконання боргових зобов'язань ЕКА; 
  • забезпечити контроль використання коштів ЕКА, наданих державними та приватними інвесторами, а також міжнародними організаціями у вигляді донорської допомоги через запровадження окремого обліку відповідних цільових внесків та донорської допомоги.

“Сьогоднішнє рішення парламенту дозволить забезпечити підтримку розвитку українського експорту в цілому, а також розширити продуктову лінійку ЕКА, забезпечити потреби експортерів у страхуванні більшого переліку товарних груп”, – зазначив заступник Міністра Олександр Романішин.

За матеріалами Мінекономіки

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи