Новости

Виплата одноразової матеріальної допомоги ФОПам та найманим працівникам у розмірі 8000 грн: за якою ознакою відображається у Додатку 4ДФ

03.02.2021

За якою ознакою у Додатку 4ДФ до податкового розрахунку відображається дохід у вигляді одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам у розмірі 8000 грн., що виплачується за рахунок коштів державного бюджету відповідно до ст. 2 Закону України від 04 грудня 2020 року № 1071?

Відповідно до ст. 2 Закону України від 04 грудня 2020 року № 1071-IX «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі – Закон № 1071) застрахована особа має право на отримання одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам у розмірі вісім тисяч гривень. При цьому застрахована особа, що має право на отримання зазначеної допомоги, має бути найманим працівником суб’єкта господарювання, основний вид економічної діяльності якого заявлений першим у відомостях з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань станом на 31 жовтня 2020 року та відповідає визначеним у Переліку видів економічної діяльності, що визначається Кабінетом Міністрів України, або фізичною особою – підприємцем, основний вид економічної діяльності якого заявлений першим у відомостях з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань станом на 31 жовтня 2020 року та відповідає визначеним у Переліку видів економічної діяльності.

Перелік основних видів економічної діяльності, стосовно яких здійснюються обмежувальні протиепідемічні заходи, пов’язані із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), що призводять до тимчасової зупинки роботи суб’єктів господарювання, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 року № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» із змінами та доповненнями (абзац другий п. 4 ст. 1 Закону № 1071).

Відповідно до п. 15 підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб не включається дохід у вигляді одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, що виплачується (надається) такому платнику податку за рахунок коштів державного бюджету відповідно до ст. 2 Закону № 1071.

Разом з тим, доходи, зазначені в п. 15 підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, звільняються від оподаткування військовим збором (п.п. 1.10 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

При цьому, відповідно до п.п. 165.1.49 п. 165.1 ст. 165 ПКУ не оподатковуються інші доходи, які згідно з ПКУ не включаються до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – податковий розрахунок) та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Порядок), затверджено наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4 (у редакції наказу МФУ від 15.12.2020 № 773).

Згідно з п. 4 розд. IV Порядку в додатку 4 «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» до податкового розрахунку (далі – Додаток 4ДФ до податкового розрахунку) у графі 6 «Ознака доходу» зазначається ознака доходу, наведена у розд. 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» додатку 2 до Порядку.

Враховуючи викладене, дохід у вигляді одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам у розмірі 8000 грн., що виплачується за рахунок коштів державного бюджету відповідно до ст. 2 Закону № 1071, відображається у Додатку 4ДФ до податкового розрахунку за ознакою доходу «194» як виплати, що не включаються до оподатковуваного доходу.

За матеріалами «ЗІР: категорія 103.25»
 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи