Новости

НБУ розширив можливості для кредитування МСБ та під іпотеку

27.01.2021

Національний банк України переглянув окремі вимоги до визначення банками розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями.

По-перше, Національний банк розширив коло позичальників, оцінку кредитного ризику яких можна буде оцінювати за спрощеною процедурою, тобто базуючись на стані обслуговування ними боргу. За спрощеною процедурою будуть оцінюватися кредити, у тому числі іпотечні, які не перевищують 0,1% основного капіталу банку.

По-друге, для іпотечних кредитів Національний банк дозволив враховувати доходи членів родини боржника – фізичної особи під час оцінки його фінансового стану. Також банкам надано право не здійснювати огляд стану житлової іпотеки фізичної особи за наявності договору обов’язкового страхування такої іпотеки.

По-третє, банкам надано право визначати клас боржника, який належить до групи юридичних осіб під спільним контролем, з урахуванням класу групи, визначеного на підставі кредитного рейтингу її материнської компанії/контролера за міжнародною шкалою.

По-четверте, Національний банк знизив значення нижньої межі діапазону PD (ймовірність дефолту) під час розрахунку розміру кредитного ризику за  кредитами  боржників – юридичних осіб на груповій основі – до рівня 0,005, що є аналогічним нижній межі діапазону, встановленого для оцінки на індивідуальній основі.

"Ми даємо змогу оцінювати невеликі кредити, які не створюють значних ризиків, за спрощеною процедурою, навіть, якщо банк лише починає кредитувати певний сегмент та не накопичив великий портфель. Зокрема під це підпадатимуть кредити малих та середніх підприємств та іпотечні кредити. Ухвалені зміни сприятимуть розвитку цих пріоритетних у 2021 році напрямів кредитування", − зазначив заступник Голови Національного банку Юрій Гелетій.

Нові вимоги щодо спрощеної оцінки активів та вдосконалення вимог до групової оцінки почнуть діяти з 1 березня 2021 року.

Зміни до Положення про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями затверджені постановою Правління НБУ від 26 січня 2021 року № 8.

За матеріалами НБУ

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи