Новости

Роз'яснення щодо оплати лікарняних хворим на Covid-19, які як контактні перебували на лікарняному

22.01.2021

Як інформує управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області допомога по тимчасовій втраті працездатності, яка викликана ізоляцією від коронавірусної хвороби, надається Фондом соціального страхування на підставі виданого у встановленому порядку листка непрацездатності із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19 – 11».

Для відкриття листка непрацездатності із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19» застрахована особа, яка має покази до самоізоляції (тобто документ, що підтверджує факт контакту з хворою або ковід-позитивною особою, а саме довідка з територіального лабораторного центу МОЗ або екстрене повідомлення закладу охорони здоров’я щодо реєстрації випадку коронавірусної хвороби та переліку контактних осіб або наказу підприємства/організації про затвердження списку контактних осіб (по роботі), має звернутись до свого сімейного лікаря як особисто так і в телефонному режимі. На сьогодні врегульована можливість відкриття листків непрацездатності дистанційно, тож працівник не має потреби йти до лікарні. Також за допомогою засобів електронного зв’язку або безконтактно роботодавець може подати заяву-розрахунок, за якою Фонд здійснює фінансування.

Період тимчасової непрацездатності при ізоляції від COVID-19 -11 не може перевищувати 14 календарних днів від дати останнього контакту з хворою чи ковід-позитивною особою.

Нагадаємо, усі застраховані особи мають право на компенсацію від Фонду соціального страхування України втраченого заробітку за час ізоляції від COVID-19.

Розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності, яка викликана ізоляцією від коронавірусної хвороби, становить 50% середнього доходу працівника незалежно від тривалості страхового стажу. Водночас, для медичних працівників ФССУ компенсує втрачений за час ізоляції від COVID-19 заробіток у розмірі 100% середнього доходу.

Фонд соціального страхування України компенсує застрахованим особам втрачений заробіток за весь час лікування або ізоляції від коронавірусної хвороби, починаючи з шостого дня непрацездатності (перші п’ять днів фінансує роботодавець).

Станом на 20 січня цього року, у разі підтвердженого діагнозу COVID-19 або потреби в оплачуваній за кошти Фонду самоізоляції від COVID-19 - 11, відповідні листки непрацездатності не потребують погодження із заввідділення або ЛКК для їх продовження на термін понад 15 днів.

Такі зміни внесено наказом МОЗ України від 11.11.2020 №2593 «Про затвердження Змін до Порядку надання первинної медичної допомоги та Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян». Документ набув чинності 22.12.2020.

Відповідно до оновлених положень, починаючи з 22 грудня та на період дії карантину, лікуючий лікар в амбулаторно-поліклінічних закладах може видавати листок непрацездатності особисто на строк, необхідний для лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою у відповідності до галузевих стандартів у сфері охорони здоровя або завершення самоізоляції (але не більше 14 календаних днів). Раніше продовження лікарняного листка на строк понад 10 днів  проводилось лікуючим лікарем спільно із завідувачем відділення і до 30 днів  – з ЛКК.

Зміни до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, було погоджено виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування України з метою спрощення процедури видачі і пришвидшення виплат допомог по тимчасовій втраті працездатності. Нововведення має на меті зменшити кількість контактів хворих із медичними працівниками при продовженні листків непрацездатності.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи