Новости

ФОП або члени ФГ набули статус пенсіонера чи особи з інвалідністю: з якого періоду не сплачувати ЄСВ?

15.01.2021

З якого періоду ФОП, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства звільняються від сплати ЄСВ за себе, якщо вони набули статус пенсіонера або особи з інвалідністю та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу?

Відповідно до пп. 4, 5 та 51 частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) ФОП, в тому числі ФОП - платники ЄП, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства (якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах) є платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ).

Нормами частини п’ятої ст. 8 Закону № 2464 ЄСВ для зазначених категорій платників встановлено у розмірі 22 % до визначеної ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування ЄСВ.

Базу нарахування ЄСВ для таких осіб визначено пп. 2 та 3 частини першої ст. 7 Закону № 2464, терміни сплати ЄСВ встановлено абзацом третім частини восьмої ст. 9 Закону № 2464.

Згідно з п. 1 частини другої ст. 6 Закону № 2464 платники ЄСВ зобов’язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати ЄСВ до контролюючого органу за основним місцем обліку платника ЄСВ.

ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника (частина дванадцята ст. 9 Закону № 2464).

Відповідно до частини четвертої ст. 4 Закону № 2464 особи, зазначені у пп. 4, 5 та 51 частини першої ст. 4 Закону № 2464 звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугою років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон № 1058), та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

ФОП, в тому числі ФОП - платники ЄП, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства, які набули статус пенсіонера за віком або за вислугою років, або особи з інвалідністю та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, звільняються від сплати за себе ЄСВ з наступного місяця після набуття такого статусу.

Оскільки пропорційний розрахунок бази нарахування ЄСВ для даних категорій платників Закону № 2464 не передбачений, то місяць, в якому такі особи набули право на пенсію за віком або за вислугою років, або статус особи з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, відноситься до базового звітного періоду, за який сплачується ЄСВ.

За матеріалами «ЗІР: категорія 201.04»

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи